Grillowane kotlety ze schabu z whiskey i miodem
Czas przygotowania dania: Grillowane kotlety ze schabu z whiskey i miodem – 25 min.
Ilość porcji: 4
Trudność: łatwe
Składniki na Grillowane kotlety ze schabu z whiskey i miodem:
- Kotlety schabowe z kostką – 4 szt. (po ok. 150 g)
- Ketchup pikantny Hellmann’s – 2 łyżki
- Przyprawa do mięs Knorr – 1 łyżeczka
- Boczek wędzony – 80 g
- Ser pleśniowy blue – 50 g
- Miód – 3 łyżki
- Musztarda dijon – 1 łyżeczka
- Whiskey – 30 ml
- Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Sposób przygotowania:
- Kotlety osusz na papierowym ręczniku. Każdy z nich natnij ostrym i cienkim nożem w taki sposób, aby powstała kieszonka.
- Boczek oraz ser pokrój w drobną kostkę i wymieszaj razem. Przygotowanym farszem napełnij kotlet,y a następnie zepnij wykałaczkami.
- W miseczce połącz Ketchup Hellmann’s, przyprawę Knorr, miód, musztardę, alkohol oraz oliwę.
- Wszystko dokładnie wymiesza, a następnie w powstałej marynacie zanurz przygotowane kotlety i odstaw na pół godziny do lodówki.
- Po tym czasie smaż je na rozgrzanym grillu po 3-4 minuty z każdej strony. Gotowe podawaj z sałatą i np. grillowaną ziołową bagietką.
Rada szefa kuchni: Zamiast pleśniowego sera blue możesz użyć innego rodzaju sera np. oscypka i podać później gotowe steki z żurawiną.
Zobacz także: Grillowana karkówka z francuską musztardą i sosem tzatziki