Grillowane hamburgery z indyka „Słoneczna Samba”

Grillowane hamburgery z indyka

Jeśli nie przepadasz za domowymi burgerami wołowymi oto propozycja na Grillowane hamburgery z indyka „Słoneczna Samba” – 40 minut
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: łatwe
Danie kuchni amerykańskiej

Składniki na  Grillowane hamburgery z indyka „Słoneczna Samba”:

  • – 500 g piersi z indyka,
  • – 4 łyżki sosu Samba Hellmann’s,
  • – 2 łyżki przyprawy Grill Pikantny kurczak Knorr,
  • – 100 g wędzonego boczku,
  • – 1 biała cebula,
  • – garść pestek słonecznika,
  • – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • – 4 bułki do burgerów,
  • – 4 plastry sera cheddar,
  • – 2 łyżki oleju,
  • – garni: pomidor, czerwona cebula, ogórek konserwowy, kiełki słonecznika.
  •  

Przygotowanie:

  1. Obraną cebulę pokrój w drobną kostkę, boczek również. Oba składniki przesmaż razem na rozgrzanej oliwie. Pestki słonecznika upraż na suchej patelni.
  2. Mięso z indyka zmiel w maszynce, dodaj przyprawę Knorr, uprażone pestki, boczek z cebulą i posiekaną natkę.
  3. Z mięsnej masy uformuj 4 płaskie burgery i grilluj je przez ok. 10 minut. Co jakiś czas przewróć kotlety, a przed końcem pieczenia ułóż na nich po plastrze sera.
  4. Przekrój bułki na połówki i każdą z nich posmaruj sosem Samba Hellmann’s.
  5. Na każdą bułkę nałóż burgera i resztę dodatków. Wierzch przykryj bułką, zepnij burgera szpadką lub wykałaczką i serwuj.

Zobacz także: Lekka przekąska na lato – hamburgery z kurczaka z kolendrą, chilli podane z salsą pomidorową

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (235 głosów, średnia: 4,70 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  16 czerwca 2015 09:20

    Fantastyczny przepis, na pewno wypróbuję!

    Odpowiedz
  2. bbo  16 czerwca 2015 11:57

    Dania z grilla bardzo na czasie.

    Odpowiedz
  3. Aneta  16 czerwca 2015 12:34

    Ależ to musi być pyszne! 🙂

    Odpowiedz
  4. martucha180  16 czerwca 2015 13:26

    Robię podobnie, ale z mniejszą ilością składników. Słonecznika nigdy do hamburgerów nie dawałam, za to do placków ziemniaczanych tak.

    Odpowiedz
  5. Żanett  16 czerwca 2015 22:25

    Taka zdrowsza wersja fast-fooda :p

    Odpowiedz
  6. Patriszia  19 czerwca 2015 18:59

    Ahh, zrobiłam się głodna 🙂

    Odpowiedz
  7. Kmakolagwa  22 czerwca 2015 14:37

    Uwielbiam przepisy na zdrowe hamburgery. Na pewno wypróbuje.

    Odpowiedz
  8. sandra  5 sierpnia 2016 10:58

    Świetny przepis. Hamburgery wyglądają pysznie i pewnie tak samo smakują. Hamburgery robione w domu są na pewno zdrowsze niż we wszystkich fast foodach typu mcdonald i o wiele lepsze 🙂

    Odpowiedz
  9. stokrotkapolna  18 listopada 2016 04:44

    Lubimy hamburgery domowej roboty. Ten przepis wygląda na bardzo smaczny, wypróbujemy go na pewno.Ale jak zwykle sos zrobimy same, taki jak lubimy.

    Odpowiedz
  10. Anna Turek  20 grudnia 2016 17:37

    Mniam. Takie hamburgery to ja lubie, zwłaszcza domowej roboty są pyszne no i zdrowe, bo sami wybieramy z jakich składników je przyrządzamy. Sama chętnie zrobie takie w domu razem z córeczką.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany