Grillowane hamburgery z indyka „Słoneczna Samba”
Jeśli nie przepadasz za domowymi burgerami wołowymi oto propozycja na Grillowane hamburgery z indyka „Słoneczna Samba” – 40 minut
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: łatwe
Danie kuchni amerykańskiej
Składniki na Grillowane hamburgery z indyka „Słoneczna Samba”:
- – 500 g piersi z indyka,
- – 4 łyżki sosu Samba Hellmann’s,
- – 2 łyżki przyprawy Grill Pikantny kurczak Knorr,
- – 100 g wędzonego boczku,
- – 1 biała cebula,
- – garść pestek słonecznika,
- – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- – 4 bułki do burgerów,
- – 4 plastry sera cheddar,
- – 2 łyżki oleju,
- – garni: pomidor, czerwona cebula, ogórek konserwowy, kiełki słonecznika.
Przygotowanie:
- Obraną cebulę pokrój w drobną kostkę, boczek również. Oba składniki przesmaż razem na rozgrzanej oliwie. Pestki słonecznika upraż na suchej patelni.
- Mięso z indyka zmiel w maszynce, dodaj przyprawę Knorr, uprażone pestki, boczek z cebulą i posiekaną natkę.
- Z mięsnej masy uformuj 4 płaskie burgery i grilluj je przez ok. 10 minut. Co jakiś czas przewróć kotlety, a przed końcem pieczenia ułóż na nich po plastrze sera.
- Przekrój bułki na połówki i każdą z nich posmaruj sosem Samba Hellmann’s.
- Na każdą bułkę nałóż burgera i resztę dodatków. Wierzch przykryj bułką, zepnij burgera szpadką lub wykałaczką i serwuj.
Zobacz także: Lekka przekąska na lato – hamburgery z kurczaka z kolendrą, chilli podane z salsą pomidorową