Grillowana papryka z kuskusem, pieczarkami i żółtym serem

Grillowana papryka z kuskusem, pieczarkami i żółtym seremSkładniki na danie – grillowana papryka :

  •  3 duże papryki: czerwona, żółta, zielona
  • 6 łyżek kuskusu
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 100 g małych pieczarek
  • 150 g sera żółtego Podlaskiego MSM Mońki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryczka chilli
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Papryki myjemy, przekrajamy wzdłuż i usuwamy gniazda nasienne. Kuskus zalewany zagotowanym bulionem, mieszamy, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na ok. 10 minut. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki, następnie podsmażamy na oliwie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Z papryczki chilli usuwamy nasiona i drobno siekamy. Natkę pietruszki myjemy i również drobno siekamy. Wszystkie składniki łączymy z napęczniałym kuskusem, dodajemy sok z cytryny i 2 łyżki oliwy z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy papryki. Rozgrzewamy grill i układamy papryki na folii aluminiowej lub tacce. Grillujemy ok. 30 minut.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (169 głosów, średnia: 4,40 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  26 czerwca 2014 14:38

    Wygląda pysznie.

    Odpowiedz
  2. martucha180  26 czerwca 2014 18:00

    I kolorowo! Aż chce się jeść!

    Odpowiedz
  3. Kmakolagwa  8 lutego 2015 09:10

    Bardzo apetyczne. Bardzo lubię takie połączenia

    Odpowiedz
  4. sylwiawes  10 maja 2016 18:00

    Świetny przepis , muszę go wypróbować 🙂

    Odpowiedz
  5. malgosia  13 lipca 2016 12:22

    Dla mojej córki idealne danie, zawsze jak robimy grilla, muszę myśleć o daniu dla niej, ponieważ nie je z nami mięsa ani kiełbaski.

    Odpowiedz
  6. AnnStyl  28 grudnia 2016 19:31

    Fajny przepis

    Odpowiedz
  7. luna341  21 lutego 2018 11:47

    Już niedlugo nadejdzie upragniona wiosna i pierwsze grillowanie w ogrodzie.Na pewno wypróbuje ten przepis bo bardzo lubię wszelkie warzywa z grilla.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany