Grill w myśl zero waste? Proszę bardzo!
Dania z grilla cieszą się ogromną popularnością – są bardzo smaczne, a ich wspólne przygotowanie w gronie przyjaciół sprawia wszystkim dużą frajdę. Jednak w trakcie i po grillowej imprezie zostaje część potraw i mnóstwo odpadów. Warto podjąć wyzwanie i zorganizować imprezę w duchu zero waste. To naprawdę proste i ekonomiczne!
Grilluj w stylu zero waste
Zanim zabierzesz się za przygotowania do wspólnej biesiady, zastanów się, ile osób będzie w niej uczestniczyło i zaplanuj menu, wyliczając porcje mięsa, warzyw oraz dodatków. Wybierając jarzyny na straganie, np. kalafiora, brokuły czy rzodkiewki, zwracaj uwagę na ich liście. Jeśli będą jędrne i zdrowe, z powodzeniem możesz użyć ich do przyrządzenia sałatek. Zrezygnuj z podawania jednorazowych naczyń, gdyż wszelkie plastikowe tacki, kubki czy sztućce rozkładają się setki lat. Pamiętaj, że resztkom grillowanych mięs, warzyw czy owoców też można dać drugie życie, przyrządzając z nich inne, równie smaczne potrawy. Jakie? Sprawdzamy!
Kalafior zero waste z grilla
Grillowane steki z kalafiora z curry i zieloną salsą to danie, które pokochają zarówno wegetarianie, jak i fani wszelakich mięs. Warzywo to bowiem świetnie się sprawdza jako samodzielna potrawa lub dodatek do grillowanych skrzydełek, wołowiny czy boczku. Pokrojony w grube plastry i natarty curry kalafior szybko zarumieni się na ruszcie, otaczając zebranych wokół grilla gości niesamowitym aromatem. Gotowe danie doskonale smakuje z salsą z kolendry, dymki, mięty i chili oraz odrobiną wyrazistego sosu jalapeno. A co zrobić z pozostałych po kalafiorze liści? Pyszny dodatek do mięsa! Umyte i osuszone zalej na kilka minut sosem sojowym a następnie grilluj, aż się zarumienią. Jeszcze ciepłe liście tuż przed podaniem polej jogurtem zmieszanym z rozdrobnionym ząbkiem czosnku i odrobiną natki pietruszki.
Zupa z grilla
Po przyjęciu zostało ci trochę grillowanych jarzyn? Nie wyrzucaj ich tylko przygotuj pyszną zupę krem w pieczonych warzyw, do której możesz użyć grillowane paprykę, pomidory, cebulę i czosnek. Obrane ze skórek warzywa podgotuj chwilę w bulionie (możesz użyć gotowy Bulion drobiowy WINIARY w szklanym słoiku), a następnie zmiksuj wraz z ziołami, które dodadzą potrawie nieco pikanterii (tymianek, chili, pieprz, bazylia). Zupę podawaj z połówkami grillowanych pomidorków koktajlowych i kosteczkami delikatnego sera mozzarella.
Grillowana kiełbasa
A co zrobić z pozostałymi po grillowej uczcie kiełbasami i boczkiem? Naturalnie, wyśmienitą potrawę z piekarnika! Pyszna zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulką wyróżnia się tak niesamowitym aromatem, że nikt nie będzie w stanie się jej oprzeć. Do potrawy możesz także dodać inne warzywa z grilla, które jeszcze bardziej urozmaicą jej smak. Całość przed zapieczeniem posyp startym żółtym serem, który doskonale połączy wszystkie składniki w jedną, doskonałą całość.
Grillowany bakłażan
Bakłażan z grilla smakuje rewelacyjnie, zwłaszcza jako dodatek do mięsa drobiowego i kiełbasy. Jednak do czego można go wykorzystać, gdy ostygnie i nie będzie się już tak apetycznie prezentował? Jeśli masz zgrillowane cienkie, długie plastry, wówczas przygotuj z nich wyśmienite ziołowe roladki nadziewane listkami rukoli, farszem z sera feta, sosu ziołowego i suszonych pomidorów w oleju. Z grubych plastrów w kilka chwil zrobisz wyśmienitą sałatkę z grillowanego bakłażana, idealną jako osobna przekąska lub dodatek do obiadu. Z łagodnymi w smaku plastrami bakłażana doskonale komponują się wyraziste oliwki, słony ser feta oraz świeże zioła, doprawione aromatycznym octem balsamicznym. Danie podawaj z chrupiącymi grzankami (wykorzystując pozostałe pieczywo), ułożonymi na gotowej sałatce.