Grill po tajsku

Choć ze sporym opóźnieniem, to jednak zaczyna się w końcu sezon grillowy. Polskie specjały na grilla, to głównie kiełbasa i karkówka. Jednak Polacy zaczynają coraz chętniej eksperymentować i smakować innych potraw. Wg analizy Foodpanda.pl, serwisu specjalizującego się w zamawianiu jedzenia przez internet, w kwietniu najchętniej zamawianymi przez Polaków były potrawy kuchni tajskiej – żeberka w miodzie, curry, sataye z piersi kurczaka, czy też pożywne zupy. Proponujemy więc tajskie przysmaki do przygotowania na grilla.

Przepisy pochodzą wprost od mistrzów tajskiej kuchni:

Zeberka tajskie

Tajskie żeberka w sosie miodowym

Do przygotowania tajskich żeberek potrzebujemy:

  • 1,5 kg żeberek
  • ketchup (4 łyżki)
  • ostrą musztardę (2 łyżki)
  • sos sojowy (4 łyżki)
  • miód gryczany (3 łyżki)
  • oliwę (2 łyżki)
  • czosnek (3 ząbki)
  • pół papryczki chilli
  • sok z połówki pomarańczy
  • sok z jednej cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Żeberka doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy do miękkości (ok. 1,5h). W tym czasie wszystkie składniki na marynatę dokładnie ze sobą mieszamy i następnie zalewamy nimi mięso. Żeberka powinno się marynować minimum 3 godziny. Po tym czasie odsączamy je z marynaty, wrzucamy na grilla i dokładnie obsmażamy. Danie idealnie smakuje z młodymi ziemniaczkami.

Orientalne szaszlyki

Sataye z kurczaka

Do przygotowania orientalnych szaszłyków potrzebujemy:

  • 3 piersi z kurczaka
  • cukier (łyżkę)
  • pieprz czarny (łyżeczka)
  • kolendrę (łyżeczka)
  • kurkumę (1-2 łyżeczki)
  • czosnek (ząbek)
  • olej (łyżkę)
  • sos sojowy (łyżkę)
  • sok z jednej cytryny
  • sos rybny (łyżeczkę)

Wykonanie:

Piersi z kurczaka dokładnie myjemy i kroimy na cienkie, ok 2 cm grubości, paski. Pozostałe składniki łączymy i tak przygotowaną marynatą zalewamy mięso. Minimalny czas marynowania to 3h, jednak czym dłużej, tym lepiej, ponieważ smak będzie intensywniejszy. Następnie nadziewamy kurczaka na patyczki, które wcześniej moczymy chwilę w wodzie, dzięki czemu nie spalą się nam na grillu. Tak przygotowane szaszłyki grillujemy do uzyskania złocistego koloru, mniej więcej 3 minuty z każdej strony.

Sos Sataye

Kuchnia tajska, to także różnorodność sosów. Do sataye z kurczaka idealnie pasuje sos sataye, który może być także doskonałym dodatkiem nie tylko do orientalnych szaszłyków, ale również innych dań z grilla.

Do przygotowania sosu potrzebujemy:

  • puszka mleczka kokosowego
  • masło orzechowe (150g)
  • brązowy cukier (łyżka)
  • drobno posiekana mała cebula
  • papryczka chilli (łyżeczka)
  • czosnek (łyżeczka)
  • imbir (łyżeczka)
  • drobno pokrojone orzechy (50g)

Wykonanie:

Łączymy ze sobą wszystkie składniki, a następnie – na średnim ogniu – zagotowujemy, mieszając od czasu do czasu. Czekamy aż ostygnie, przelewamy do miseczki i gotowe.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (154 głosów, średnia: 4,28 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Masza  3 czerwca 2013 20:58

    W sobotę wybieramy się na grilla to zrobię Wasze żeberka.Z chęcią teraz bym zjadła.Muszę przejść do innego działu:D

    Odpowiedz
  2. Margaretkaw  2 czerwca 2016 14:05

    Sos z takich składników jak dla mnie byłby chyba zbyt słodki, ale może się mylę, bo nigdy czegoś podobnego nie próbowałam. Ciekawa jestem jak smakuje 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany