Grecka sałatka z grillowanych warzyw z krabowymi paluszkami i grzankami z sosem czosnkowym

grecka_salatka_z_grillowanych_warzyw_z_krabowymi_paluszkami

Składniki na danie: Grecka sałatka z grillowanych warzyw z krabowymi paluszkami

  • 1 papryka czerwona
  • 2 opak. Sosu sałatkowego greckiego Knorr
  • 4 łyżki sosu czosnkowego
  • Papryka zielona
  • 10 szt. paluszków krabowych
  • 0,5 bakłażana
  • 3 czerwone cebule
  • 2 łyżki zielonych oliwek
  • 2 łyżki czarnych oliwek
  • 100 g sera feta
  • 1 bagietka
  • 100 ml oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Bagietkę przekrój na kawałki pod skosem – każdy z nich posmaruj sosem czosnkowym.
  2. Przygotuj warzywa: cebule i papryki (po wcześniejszym wycięciu gniazd nasiennych) przekrój na pół, bakłażana na grube plastry, następnie skrop wszystko oliwą, połóż na ich wierzch drobno siekany czosnek i grilluj.
  3. Ściągnij warzywa z grilla i pokrój wraz z serem w małą kostkę. Przełóż je wraz z oliwkami odsączonymi z zalewy i paluszkami krabowymi pokrojonymi pod skos w małe kawałki do miski.
  4. Przygotuj sos: wymieszaj 2 opakowania Sosu sałatkowego greckiego Knorr i 6 łyżkami wody i oliwy. Dodaj do miski ze składnikami sałatki i starannie wymieszaj całość.
  5. Grzanki przełóż na rozgrzany grill i piecz do momentu ich zarumienienia się.
  6. Sałatkę podawaj z chrupiącymi grzankami czosnkowymi.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (266 głosów, średnia: 4,60 z 5)
loading... zapisuję głos...