Goździki – aromatyczna przyprawa, dzięki której wyczarujesz świąteczny klimat. Kilka przepisów, by ich aromat unosił się w Twoim domu

Święta to nie tylko kolędy, migocące światełka, choinka i prezenty. To także specyficzny klimat, który często wiąże się z charakterystycznym aromatem. To właśnie zapach często pozostaje nam na długo w pamięci i kiedy wspominamy świąteczny czas, przywołujemy wspomnienie pieczonych pierników, które czuć było w całym domu. Działo się tak zapewne między innymi dzięki pewnej, niezastąpionej w czasie przygotowań do świąt, przyprawie.

Tą przyprawą są oczywiście goździki. Te niewielkie pąki mają wielką moc – nie do podważenia są ich prozdrowotne właściwości. Ale oprócz tego to znakomity dodatek do wielu potraw i napoi. Rozgrzewający grzaniec to jedna z możliwości zastosowania aromatycznej przyprawy. Ale goździki można również wykorzystać jako element świątecznej dekoracji. Zobacz, w jaki sposób możesz wnieść do swojego domu niezapomniany aromat i typowy bożonarodzeniowy klimat!

Goździki

Źródło: unsplash.com

Goździki – aromatyczna przyprawa, dzięki której wyczarujesz świąteczny klimat. Kilka przepisów, by ich aromat unosił się w Twoim domu

Lecznicze właściwości goździków

Goździki to suszone pąki kwiatowe goździkowca korzennego. Właściwości tej przyprawy znane są już od dawna – jej lecznicze działanie wykorzystywano już w starożytnych Chinach. Zawarty w goździkach eugenol zmniejsza aktywność enzymów prowadzących do stanów zapalnych, hamuje także rozwój infekcji drożdżowej, a nawet niweluje postępowanie choroby nowotworowej. Pąki kwiatowe goździkowca są również remedium na dolegliwości bólowe. Wystarczy 1/4 łyżeczki goździkowego proszku i jedna łyżeczka olejku cynamonowego, by sporządzić pastę, którą smaruje się czoło przy bólu głowy oraz inne bolące miejsca. Osobie cierpiącej na ból zęba zaleca się żucie goździka lub namoczenie waty w olejku goździkowym i przyłożenie do bolącego miejsca.

Warto włączyć goździki do domowego menu, gdyż zaledwie kilka gramów tej przyprawy dziennie wspomaga produkcję insuliny oraz obniża poziom cholesterolu. Antyseptyczne i przeciwbólowe właściwości goździków sprawiają, że podczas infekcji organizm szybciej zdrowieje. Dlatego w okresie jesienno-zimowych zachorowań warto sięgnąć po herbatę z goździkami.

Zastosowanie goździków

Charakterystyczny zapach goździków dodaje potrawom ciepłą, słodką, korzenną nutę. Całe goździki można dodać do kompotów, grzanego wina, ponczów, sosów owocowych i mięsnych. Idealnie się komponują z marynowaną dziczyzną, wieprzowiną i baraniną. Wespół z cebulą i liściem kalarepy poprawiają smak kapusty kwaszonej. Natomiast sproszkowaną przyprawę można dodać do pasztecików, pasztetów, farszu, potraw rybnych, spaghetti oraz do pizzy. I oczywiście jest ona nieodłącznym składnikiem bożonarodzeniowych ciast i ciasteczek.

 

Wykorzystaj goździki jako dekorację:

Charakterystyczny wygląd i zapach goździków wykorzystuje się do udekorowania świątecznego stołu. Wystarczy opakowanie przyprawy, parę pomarańczy i już możemy stworzyć  aromatyczną choinkę albo świeczkę.

Przygotuj świąteczne dania dodając goździki dla aromatu:

Bez goździków nie ma wigilijnych potraw lub napoi, ale przede wszystkim przepysznych pierniczków. Oto przepisy, dzięki którym goździkowy aromat będzie królował w Waszym domu.

Przepis na świąteczne pierniczki

Składniki:

  • 1/3 kostki masła
  • ½ szklanki miodu
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 5 goździków
  • 2 łyżeczki ciemnego kakao
  • 2 szklanki maki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 jajko

Sposób wykonania: Rozgrzej miód w rondelku na małym ogniu, dodaj do niego masło, cukier, kakao, przyprawę do piernika, cynamon oraz goździki. Gotuj do momentu, gdy wszystkie składniki się rozpuszczą i odstaw do wystygnięcia. (Gdy masa będzie zimna- wyciągnij ją i wyrzuć goździki). Mąkę przesiej z solą i proszkiem do pieczenia, dodaj jajko i przestudzoną masę. Dokładnie zagnieć ciasto, jeżeli jest za bardzo lepkie, dosyp mąki. Dobrze zagniecione ciasto owiń folią spożywczą i odłóż na godzinę w chłodne miejsce. Gotowe ciasto rozwałkowuj na około 5 milimetrów, wytnij ciasteczka i ułóż na blaszce pokrytej wcześniej papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach przez około 5- 7 minut.

Przepis na karpia ze śliwkami

Składniki:

  • 1 kg karpia
  • 25 dag mrożonych śliwek
  • pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 3 – 4 łyżki oliwy
  • łyżka mąki
  • cynamon
  • goździki
  • imbir
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania: Oczyszczonego i sprawionego karpia umyj, pokrój na dzwonka, posól, odstaw na pół godziny w chłodne miejsce. Śliwki opłucz, wydryluj i zmiksuj z winem i przyprawami. Rybę obtocz w mące, zrumień na oliwie z obu stron. Ułóż w żaroodpornym naczyniu, polej sosem i zapiecz.

 

Przepis na szynkę pieczoną z goździkami

  • 1 kilogram szynki wieprzowej
  • 3 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/4 łyżeczka pieprzu
  • 4 łyżki oleju
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • goździki

Sposób wykonania: Szynkę opłucz pod bieżącą wodą, a następnie osusz papierowym ręcznikiem. Natnij szynkę od góry w kratkę. Sól, cukier, paprykę, czosnek oraz pieprz wsyp do miski. Przemieszaj. Dodaj olej i dokładnie razem wymieszaj. Mieszanką natrzyj szynkę. W nacięcia włóż goździki, zaś mięso przełóż do rękawa do pieczenia. Posyp ziarnami ziela angielskiego i obłóż liściem laurowym. Zamknij i pozostaw na noc w lodówce. Po tym czasie wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 1 godzinę w 190 stopniach. Po upieczeniu dokładnie ostudź.

 

Zrób potpourii z goździkami

Aromat goździków wniesiemy do naszego mieszkania wykonując samodzielnie potpourii. To proste, a ile później zmysłowej przyjemności.

Składniki:

  • gwiazdki anyżu
  • laski cynamonu
  • goździki
  • suszona skórka pomarańczy
  • cytryna
  • suszona żurawina
  • rodzynki

Sposób wykonania: Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i wsyp do miseczki.

 

Czy u Was w domu też nie ma świąt bez goździków?

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (217 głosów, średnia: 4,32 z 5)
zapisuję głos...