Goździki – aromatyczna przyprawa, dzięki której wyczarujesz świąteczny klimat. Kilka przepisów, by ich aromat unosił się w Twoim domu
Święta to nie tylko kolędy, migocące światełka, choinka i prezenty. To także specyficzny klimat, który często wiąże się z charakterystycznym aromatem. To właśnie zapach często pozostaje nam na długo w pamięci i kiedy wspominamy świąteczny czas, przywołujemy wspomnienie pieczonych pierników, które czuć było w całym domu. Działo się tak zapewne między innymi dzięki pewnej, niezastąpionej w czasie przygotowań do świąt, przyprawie.
Tą przyprawą są oczywiście goździki. Te niewielkie pąki mają wielką moc – nie do podważenia są ich prozdrowotne właściwości. Ale oprócz tego to znakomity dodatek do wielu potraw i napoi. Rozgrzewający grzaniec to jedna z możliwości zastosowania aromatycznej przyprawy. Ale goździki można również wykorzystać jako element świątecznej dekoracji. Zobacz, w jaki sposób możesz wnieść do swojego domu niezapomniany aromat i typowy bożonarodzeniowy klimat!
Goździki – aromatyczna przyprawa, dzięki której wyczarujesz świąteczny klimat. Kilka przepisów, by ich aromat unosił się w Twoim domu
Lecznicze właściwości goździków
Goździki to suszone pąki kwiatowe goździkowca korzennego. Właściwości tej przyprawy znane są już od dawna – jej lecznicze działanie wykorzystywano już w starożytnych Chinach. Zawarty w goździkach eugenol zmniejsza aktywność enzymów prowadzących do stanów zapalnych, hamuje także rozwój infekcji drożdżowej, a nawet niweluje postępowanie choroby nowotworowej. Pąki kwiatowe goździkowca są również remedium na dolegliwości bólowe. Wystarczy 1/4 łyżeczki goździkowego proszku i jedna łyżeczka olejku cynamonowego, by sporządzić pastę, którą smaruje się czoło przy bólu głowy oraz inne bolące miejsca. Osobie cierpiącej na ból zęba zaleca się żucie goździka lub namoczenie waty w olejku goździkowym i przyłożenie do bolącego miejsca.
Warto włączyć goździki do domowego menu, gdyż zaledwie kilka gramów tej przyprawy dziennie wspomaga produkcję insuliny oraz obniża poziom cholesterolu. Antyseptyczne i przeciwbólowe właściwości goździków sprawiają, że podczas infekcji organizm szybciej zdrowieje. Dlatego w okresie jesienno-zimowych zachorowań warto sięgnąć po herbatę z goździkami.
Zastosowanie goździków
Charakterystyczny zapach goździków dodaje potrawom ciepłą, słodką, korzenną nutę. Całe goździki można dodać do kompotów, grzanego wina, ponczów, sosów owocowych i mięsnych. Idealnie się komponują z marynowaną dziczyzną, wieprzowiną i baraniną. Wespół z cebulą i liściem kalarepy poprawiają smak kapusty kwaszonej. Natomiast sproszkowaną przyprawę można dodać do pasztecików, pasztetów, farszu, potraw rybnych, spaghetti oraz do pizzy. I oczywiście jest ona nieodłącznym składnikiem bożonarodzeniowych ciast i ciasteczek.
Wykorzystaj goździki jako dekorację:
Charakterystyczny wygląd i zapach goździków wykorzystuje się do udekorowania świątecznego stołu. Wystarczy opakowanie przyprawy, parę pomarańczy i już możemy stworzyć aromatyczną choinkę albo świeczkę.
Przygotuj świąteczne dania dodając goździki dla aromatu:
Bez goździków nie ma wigilijnych potraw lub napoi, ale przede wszystkim przepysznych pierniczków. Oto przepisy, dzięki którym goździkowy aromat będzie królował w Waszym domu.
Przepis na świąteczne pierniczki
Składniki:
- 1/3 kostki masła
- ½ szklanki miodu
- ½ szklanki cukru
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 5 goździków
- 2 łyżeczki ciemnego kakao
- 2 szklanki maki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 jajko
Sposób wykonania: Rozgrzej miód w rondelku na małym ogniu, dodaj do niego masło, cukier, kakao, przyprawę do piernika, cynamon oraz goździki. Gotuj do momentu, gdy wszystkie składniki się rozpuszczą i odstaw do wystygnięcia. (Gdy masa będzie zimna- wyciągnij ją i wyrzuć goździki). Mąkę przesiej z solą i proszkiem do pieczenia, dodaj jajko i przestudzoną masę. Dokładnie zagnieć ciasto, jeżeli jest za bardzo lepkie, dosyp mąki. Dobrze zagniecione ciasto owiń folią spożywczą i odłóż na godzinę w chłodne miejsce. Gotowe ciasto rozwałkowuj na około 5 milimetrów, wytnij ciasteczka i ułóż na blaszce pokrytej wcześniej papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach przez około 5- 7 minut.
Przepis na karpia ze śliwkami
Składniki:
- 1 kg karpia
- 25 dag mrożonych śliwek
- pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 3 – 4 łyżki oliwy
- łyżka mąki
- cynamon
- goździki
- imbir
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
Sposób wykonania: Oczyszczonego i sprawionego karpia umyj, pokrój na dzwonka, posól, odstaw na pół godziny w chłodne miejsce. Śliwki opłucz, wydryluj i zmiksuj z winem i przyprawami. Rybę obtocz w mące, zrumień na oliwie z obu stron. Ułóż w żaroodpornym naczyniu, polej sosem i zapiecz.
Przepis na szynkę pieczoną z goździkami
- 1 kilogram szynki wieprzowej
- 3 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1/4 łyżeczka pieprzu
- 4 łyżki oleju
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 5 liści laurowych
- goździki
Sposób wykonania: Szynkę opłucz pod bieżącą wodą, a następnie osusz papierowym ręcznikiem. Natnij szynkę od góry w kratkę. Sól, cukier, paprykę, czosnek oraz pieprz wsyp do miski. Przemieszaj. Dodaj olej i dokładnie razem wymieszaj. Mieszanką natrzyj szynkę. W nacięcia włóż goździki, zaś mięso przełóż do rękawa do pieczenia. Posyp ziarnami ziela angielskiego i obłóż liściem laurowym. Zamknij i pozostaw na noc w lodówce. Po tym czasie wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 1 godzinę w 190 stopniach. Po upieczeniu dokładnie ostudź.
Zrób potpourii z goździkami
Aromat goździków wniesiemy do naszego mieszkania wykonując samodzielnie potpourii. To proste, a ile później zmysłowej przyjemności.
Składniki:
- gwiazdki anyżu
- laski cynamonu
- goździki
- suszona skórka pomarańczy
- cytryna
- suszona żurawina
- rodzynki
Sposób wykonania: Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i wsyp do miseczki.
Czy u Was w domu też nie ma świąt bez goździków?