Gotowanie dla osoby z nowotworem – zapamiętaj te proste zasady!
Gotowanie dla osoby z nowotworem w trakcie leczenia podlega określonym regułom. Musisz pamiętać że żywność jest nieodzownym elementem terapii. Jednak musi być przygotowywana w odpowiedni sposób. Chemioterapia i radioterapia przyczyniają się do neutropenii (spadku ilości białych ciałek krwi odpowiedzialnych za odporność). Dlatego przygotowując posiłki trzeba przestrzegać prostych zasad, które uchronią chorego przed ryzykiem zatrucia pokarmowego – niebezpiecznego dla osoby z obniżoną odpornością.
Przeczytaj także: Witamina B17 może pomóc w walce z rakiem
Zainteresowanym polecam gorąco Praktyczny przewodnik po ONS dr Aleksandry Kapały- tu znajdziecie dużo praktycznej wiedzy.
Gotowanie dla osoby z nowotworem w trakcie leczenia – podstawowe zasady
#1.
Jakie są najczęstsze symptomy zatrucia pokarmowego, na które trzeba zwrócić uwagę?
- gorączka
- wymioty
- odwodnienie
- ból żołądka , uczucie ciężkiego
- skurcze jelit (powodujące ból brzucha)
- biegunka
#2.
Żywność, której powinno się unikać podczas leczenia | Żywność polecana i przygotowana w odpowiedni sposób |
Surowe lub niedogotowane mięso, drób i owoce morza | Dobrze ugotowane lub upieczone mięso, drób i owoce morza. Uwaga te produkty musza być przechowywane w odpowiednich temperaturach przez obróbką cieplną |
Niepasteryzowane lub surowe mleko | Pasteryzowane mleko |
Surowe jajka | Ugotowane jajka ze ściętym żółtkiem |
Świeże owoce i warzywa, które nie zostały dokładnie umyte | Bardzo dokładnie umyte owoce i warzywa zjadane na surowo jak również po ugotowaniu |
Sery i twarogi zrobione z niepasteryzowanego lub surowego mleka
| Sery przygotowane z pasteryzowanego mleka |
Parówki lub inne gotowe wyroby mięsne zjadane „na zimno” bez uprzedniego zagotowania | Parówki lub inne gotowe wyroby mięsne podgrzane do 74 st C |
Surowe kiełki | Ugotowane kiełki |
#3.
Praktyczne wskazówki:
- myj ręce i powierzchnie na której przygotowujesz pożywienie tek często jak to możliwe
- trzymaj oddzielnie surowe mięso i drób i produkty które są do spożycia bez obróbki cieplnej
- gotuj produkty do bezpiecznej temperatury wewnętrznej produktu (74 st C wg USDA)
- trzymaj łatwo psujące się produkty w lodówce
#4.
Bezpieczne temperatury wewnętrze gotowanych produktów
- 145 st F (63 st C) wołowina, wieprzowina, cielęcina, jagnięcina
- 160 st F (71 st C) mielone mięso
- 165 st F (74 st C) drób
źródła: strony USDA, Foodsafety.gov
Autor: Prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska
Prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska – biochemik i specjalista z dziedziny żywienia człowieka. Kieruje Zakładem Biochemii i Żywienia Człowieka Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. Specjalizuje się w dobieraniu sposobu żywienia dla osób z nasilonym procesem miażdżycowym, które przeszły operację przeszczepu nerki oraz badaniami nad wpływem lipidów na proces zapalny. Właściciel poradni Dietetica www.dietetica.com.pl
Ciekawy artykuł .
Na szczęście nie mam nikogo chorego na raka ale artykuł bardzo przydatny
Interesujący artykuł, bardzo przydatne informacje.
Należy przestrzegać tych zasad.
Dla wujka…
Warto wiedzieć takie rzeczy.
ciekawy artykuł
Oby ta wiedza nigdy mi się nie przydała.
chyba warto przestarzegać te zasady kiedy tylko mozna.
Zasady do zastosowania nie tylko w czasie choroby, nikt nie chce przecież się zatruć 😉
Ciekawy artykuł!
bardzo ważny artykuł!