Gotowanie dla osoby z nowotworem – zapamiętaj te proste zasady!
Gotowanie dla osoby z nowotworem w trakcie leczenia podlega określonym regułom. Musisz pamiętać że żywność jest nieodzownym elementem terapii. Jednak musi być przygotowywana w odpowiedni sposób. Chemioterapia i radioterapia przyczyniają się do neutropenii (spadku ilości białych ciałek krwi odpowiedzialnych za odporność). Dlatego przygotowując posiłki trzeba przestrzegać prostych zasad, które uchronią chorego przed ryzykiem zatrucia pokarmowego – niebezpiecznego dla osoby z obniżoną odpornością.
Przeczytaj także: Witamina B17 może pomóc w walce z rakiem
Zainteresowanym polecam gorąco Praktyczny przewodnik po ONS dr Aleksandry Kapały- tu znajdziecie dużo praktycznej wiedzy.
Gotowanie dla osoby z nowotworem w trakcie leczenia – podstawowe zasady
#1.
Jakie są najczęstsze symptomy zatrucia pokarmowego, na które trzeba zwrócić uwagę?
- gorączka
- wymioty
- odwodnienie
- ból żołądka , uczucie ciężkiego
- skurcze jelit (powodujące ból brzucha)
- biegunka
#2.
Żywność, której powinno się unikać podczas leczenia | Żywność polecana i przygotowana w odpowiedni sposób |
Surowe lub niedogotowane mięso, drób i owoce morza | Dobrze ugotowane lub upieczone mięso, drób i owoce morza. Uwaga te produkty musza być przechowywane w odpowiednich temperaturach przez obróbką cieplną |
Niepasteryzowane lub surowe mleko | Pasteryzowane mleko |
Surowe jajka | Ugotowane jajka ze ściętym żółtkiem |
Świeże owoce i warzywa, które nie zostały dokładnie umyte | Bardzo dokładnie umyte owoce i warzywa zjadane na surowo jak również po ugotowaniu |
Sery i twarogi zrobione z niepasteryzowanego lub surowego mleka
| Sery przygotowane z pasteryzowanego mleka |
Parówki lub inne gotowe wyroby mięsne zjadane „na zimno” bez uprzedniego zagotowania | Parówki lub inne gotowe wyroby mięsne podgrzane do 74 st C |
Surowe kiełki | Ugotowane kiełki |
#3.
Praktyczne wskazówki:
- myj ręce i powierzchnie na której przygotowujesz pożywienie tek często jak to możliwe
- trzymaj oddzielnie surowe mięso i drób i produkty które są do spożycia bez obróbki cieplnej
- gotuj produkty do bezpiecznej temperatury wewnętrznej produktu (74 st C wg USDA)
- trzymaj łatwo psujące się produkty w lodówce
#4.
Bezpieczne temperatury wewnętrze gotowanych produktów
- 145 st F (63 st C) wołowina, wieprzowina, cielęcina, jagnięcina
- 160 st F (71 st C) mielone mięso
- 165 st F (74 st C) drób
źródła: strony USDA, Foodsafety.gov
Autor: Prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska
Prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska – biochemik i specjalista z dziedziny żywienia człowieka. Kieruje Zakładem Biochemii i Żywienia Człowieka Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. Specjalizuje się w dobieraniu sposobu żywienia dla osób z nasilonym procesem miażdżycowym, które przeszły operację przeszczepu nerki oraz badaniami nad wpływem lipidów na proces zapalny. Właściciel poradni Dietetica www.dietetica.com.pl