Polecamy: „Zdrowe i proste gotowanie ze św. Hildegardą z Bingen”

Na księgarskich półkach pojawiła się właśnie kolejna książka inspirowana życiem i poradami św. Hildegardy – średniowiecznej mniszki żyjącej w XII w.,  która właśnie teraz cieszy się większą popularnością niż niejedna współczesna gotująca celebrytka…! „Zdrowe i proste gotowanie ze św. Hildegardą z Bingen” wydało ją Wydawnictwo Esprit.

Zdrowe i proste gotowanie ze św. Hildegardą z Bingen

„Zdrowe i proste gotowanie ze św. Hildegardą z Bingen” (Brigitte Pregenzer, Brigitte Schmidle). To kontynuacja bestsellerowej książki „Św. Hildegarda z Bingen. Po prostu gotuj!”. Dzięki niej, możemy doświadczyć smaków średniowiecza! Książka ta jest dowodem na to, że gotowanie i jedzenie może stać się wybawieniem nie tylko od głodu, ale także chorób i kiepskiego nastroju. Sama mniszka przyznaje: „Dusza raduje się na widok dobrego uczynku, podobnie jak ciało, gdy znajduje pokrzepienie w smacznej potrawie„. Zaleca wzięcie odpowiedzialności za siebie i swoje środowisko oraz korzystanie ze sprawdzonych, regionalnych produktów, niewielkich ilości składników i wybornych smaków. Według właśnie tych kryteriów została stworzona książka. Pasjonat gotowania znajdzie w niej przepisy na proste w przygotowaniu, nieprzeciętne i doskonale smakujące zupy, desery, sosy oraz chleby, a szukający ratunku dla zdrowia pozna lecznicze tajemnice ziół i potraw. Książka uzupełniona jest o specjalny rozdział poświęcony przyprawom, który odkrywa ich nieznane tajemnice i właściwości, a także praktyczne porady sprawdzające się w każdej kuchni. To prawdziwa perełka wśród książek kulinarnych!

 

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (147 głosów, średnia: 4,41 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. monicitia  17 września 2016 08:50

    Może być ciekawa:)

    Odpowiedz
  2. Jaworka  17 września 2016 17:45

    Jeśli zdrowe odżywianie to może warto się rozejrzeć za nią i być może powiększy się moje codzienne menu bp ciasta Anastazji już mam więc pora na coś nowego gotowanego

    Odpowiedz
  3. macierzanka  18 września 2016 18:42

    Z chęcią poznałabym smaki średniowiecza.

    Odpowiedz
  4. martuska665  23 września 2016 06:40

    Gdzieś mi się o uszy obiło że Małgorzata Kożuchowska korzysta właśnie z diety św. Hildegardy.

    Odpowiedz
  5. Aneta  29 września 2016 13:08

    Sporo powstaje takich książek z przepisami kulinarnymi, również polskie autorki – zakonnice – wydają takie. Moja babcia ma kilka, np. z sałatkami czy ciastami 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany