Gotowanie z dziećmi? Czemu nie! Przepis na pizzę
Gotowanie to wielka radość! Czemu więc nie zachęcić najmłodszych do wspólnego gotowania. To nie tylko sposób na zabawę, ale również na budowanie i wzmacnianie więzi. Co więcej przygotowany wspólnie posiłek na pewno smakuje o niebo lepiej. Na początek warto wybrać przepis na pizzę , czyli coś, co wszystkie dzieci kochają! Smacznej zabawy!
Składniki:
- 2 i pół szklanki mąki pszennej
- 1 szklanki mleka
- 1 szklanki wody
- 30 g drożdży
- łyżeczka oleju rzepakowego
- mały koncentrat pomidorowy
- 1 szklanki ketchupu
- ser topiony Hochland w plasterkach z salami
- kukurydza w puszce
- szynka
- pieczarki
- sól, pieprz
- oregano, bazylia
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od ciasta. Drożdże rozdrabniamy i zalewamy mlekiem i wodą. Mieszamy tak długo, aż się nie rozpuszczą. Mąkę wsypujemy do miski, a następnie dolewamy gotowe, rozpuszczone drożdże. Dodajemy szczyptę soli oraz łyżeczkę oleju. Ugniatamy ciasto ok. 15 minut tak, by nie przyklejało się do rąk. Przykrywamy je czymś i odstawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy i kroimy składniki na pizzę. Łączymy koncentrat pomidorowy z ketchupem i doprawiamy ziołami (bazylią i oregano). Dodajemy sól i pieprz do smaku. Szynkę i pieczarki kroimy na plasterki. Odcedzamy kukurydzę. Kiedy ciasto jest już gotowe, ugniatamy je i dzielimy na dwie części. Z każdej z nich formujemy placek z zawiniętymi boczkami, który kładziemy na natłuszczonej blasze. Smarujemy sosem pomidorowym i układamy przygotowane dodatki. Na całość kładziemy plastry sera topionego Hochland i posypujemy oregano. Pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.