Gorzki melon – nowe superfood, które niszczy komórki rakowe!

Naukowcy wciąż głowią się nad wynalezieniem substancji, która byłaby w stanie skutecznie i nieinwazyjnie zwalczać raka niezależnie od jego formy, stadium czy umiejscowienia. Rozwiązanie tego problemu może leżeć bliżej niż nam się wydaje – w medycynie tradycyjnej różnych części świata – od Chin przez Indie, aż po południowo-wschodnie Stany Zjednoczone. Warto więc przyjrzeć się bliżej domowym lekarstwom w postaci wywarów czy soków produkowanych przez ich mieszkańców. Dziś postanowiliśmy opowiedzieć Wam o warzywie z Azji i Ameryki Południowej, które – choć stosowane tam od lat – dopiero ostatnio zostało uznane za superfood. A wszystko dzięki jego świeżo odkrytym, antyrakowym właściwościom!

Gorzki melon (Momordica charantia), znany też pod nazwami: balsamka ogórkowata i przepękla, to niepozorna roślina, która wyglądem przypomina trochę naszego rodzimego ogórka. W porównaniu do niego, potrafi jednak czynić dla zdrowia prawdziwe cuda! Ostatnio coraz więcej mówi się o możliwościach tego melona w walce z komórkami rakowymi, choć obok nich posiada on także wiele innych cennych właściwości. Sprawdźcie, dlaczego zasłużył na miano superfood 2019!

Gorzki melon – nowe superfood, które niszczy komórki rakowe!

Gorzki melon rośnie w ciepłym, wilgotnym klimacie Azji i Ameryki Południowej. Choć od dawna znajdował zastosowanie w tradycyjnej medycynie tamtych regionów, dopiero teraz zaczęto mówić o jego antynowotworowym działaniu. Jest to efekt odkrycia dokonanego przez dr Franka Shallenbergera, specjalizującego się w medycynie alternatywnej i terapii opóźniającej starzenie. Prowadząc na własną rękę badania nad wspomnianym warzywem, zauważył on, iż regularne spożywanie pięcioprocentowego soku z gorzkiego melona rozcieńczonego z wodą potrafi nie tylko zapobiegać rozwojowi raka, ale także niszczyć komórki rakowe nawet w 90-98%!

Odkrycie Shallenbergera postanowili przetestować naukowcy z uniwersytetu w Kolorado. Wyniki testów zaskoczyły cały badawczy zespół! Okazało się bowiem, że spożywanie rośliny zmniejszyło rozmiar zaawansowanego nowotworu trzustki aż 64%. A to jeszcze nie wszystko! Gorzki melon może się poszczycić dużo szerszą gamą dobroczynnych właściwości…

 

Właściwości zdrowotne gorzkiego melona

Obok zdumiewających zdolności zwalczania komórek rakowych, które stały się już prawdziwą zmorą naszego społeczeństwa, gorzki melon posiada szereg innych leczniczych właściwości. Zalicza się do nich:

  • wspomaganie leczenia astmy,
  • przyspieszenie metabolizmu,
  • regulację ciśnienia krwi i leczenie cukrzycy 2 stopnia,
  • oczyszczanie wątroby z toksyn,
  • wspomaganie leczenia zatrucia alkoholowego,
  • pomoc w walce z dną moczanową,
  • leczenie łuszczycy, grzybicy i liszaja obrączkowego,
  • leczenie wad wzroku i problemów z widzeniem,
  • uzupełnianie niedoboru: magnezu, kwasu foliowego, wapnia, żelaza, manganu, cynku, potasu, beta-karotenu oraz witaminy C, B1, B2, B3.

 

Ze względu na charakterystyczny, gorzki smak warzywa, wiele osób nie decyduje się na jego spożywanie. Jak się jednak okazuje, warto przełamać tę niechęć, by zadbać o swoje zdrowie i zyskać szansę na długie życie!

Spróbujecie?

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (147 głosów, średnia: 4,69 z 5)
zapisuję głos...