Gorące drinki na jesienne dni – poznaj przepisy na aromatyczne cydry!
Początek jesieni to z reguły czas kiedy mamy ochotę zanurkować pod grubo pleciony koc z ulubionym kryminałem i kubkiem gorącej herbaty. Nie każda z nas zdaje sobie jednak sprawę z faktu, że Amerykanie wymyślili sposób na podkręcenie tej formy przetrwania deszczowej pory, komponując gorące drinki na bazie pysznych jabłek. Na szczęście od jakiegoś czasu chętnie chwalą się swoją wiedzą, dzięki czemu i my możemy już w pełni wykorzystać czar wczesnej jesieni! Macie ochotę na odrobinę cynamonu, słodkich pomarańczy, miodu i pachnących jabłek? Uchylamy rąbka tajemnicy rozgrzewającego jesiennego drink baru!
Gorące drinki na jesienne dni – poznaj przepisy na aromatyczne cydry!
Bardziej zaawansowani pasjonaci kuchni mogą przyrządzić bazę cydru samodzielnie, korzystając z własnych jabłek. Ze względu na fakt, iż tegoroczne zbiory polskich jabłek są wyjątkowo ubogie (w wielu rejonach owoce zniszczyły nagłe przymrozki) w naszym artykule przedstawiamy jednak wersję błyskawiczną, wykorzystującą gotowe cydry, jakie (w wielu rodzajach i jabłkowych odmianach) możemy znaleźć na sklepowych półkach.
Zajrzyj również: Przepisy na rozgrzewające napoje z różnych stron świata
Rozgrzewający cydr malinowy
Składniki:
- mała butelka dowolnego cydru
- 1/4 łyżki ekstraktu waniliowego
- 1/4 łyżki mielonego cynamonu
- 45 g malin (świeżych lub rozmrożonych)
- łyżka brązowego cukru
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieść w garnku średniej wielkości i gotuj przez 5 minut na średnim ogniu, następnie zmniejsz ogień na jak najmniejszy i gotuj pod przykryciem przez 20 minut. Gotową miksturę przecedź przez sitko o wąskich oczkach (w razie potrzeby dwukrotnie), przelej do naczyń z grubego szkła, np. kubków z wełnianym sweterkiem. Na wierzch połóż kilka całych malin. Opcjonalnie możesz ozdobić cydr gwiazdką anyżu. Smacznego!
Gorące drinki na jesień – przepisy na cydry!
Może zainteresuje Cię również: Złoto Indii w Twojej szklance, czyli pyszne i zdrowe napoje z kurkumą!
Gorący cydr z pomarańczą i cynamonem
Składniki:
- mała butelka dowolnego cydru jabłkowego
- skórka pomarańczy wycięta obieraczką w sprężynkę lub w gruby plaster
- laska cynamonu
- 2 goździki
- łyżka brązowego cukru
- opcjonalnie: plasterki jabłka do dekoracji
Przygotowanie:
Cydr wlać do rondelka, dodać cynamon, cukier, skórkę pomarańczy i goździki. Podgrzewaj 15 minut na wolnym ogniu (nie gotuj!). Wyjmij cynamon i goździki (skórkę możesz zostawić, podzielić na dwie części i wrzucić do naczyń dla dekoracji i głębszego aromatu), przelej cydr do szklanek o grubym szkle i udekoruj plasterkami jabłka. Smacznego!