Gołąbki z kaszą gryczaną z grzybami w śmietanie

golabki_przepisy-swiateczne-Dwor-Korona-KarkonoszyGołąbki z kaszą gryczaną z grzybami w śmietanie

Potrawa wigilijna – Gołąbki z kaszą gryczaną z grzybami w śmietanie – wg Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy – Roberta Muzyczkę

Składniki na gołąbki z kaszą gryczaną:

kapusta świeża – 1 duża sztuka

kasza gryczana – 1 kg

boczek wędzony – ½ kg

cebula – ½ kg

masło – 150g

czosnek –  5 ząbków

sól, pieprz, majeranek do smaku

Wykonanie:

Z kapusty wykroić głąb i sparzyć w wodzie w dużym garnku, oddzielając liść po liściu.

Kaszę ugotować na półtwardo w osolonej wodzie i odcedzić. Boczek pokroić w paseczki i podsmażyć na patelni na złoty kolor. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, masło i poddusić kilka minut. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i majerankiem. W liście kapusty nałożyć farsz i zwinąć.

Dno garnka lub rondla wyłożyć paroma  liśćmi kapusty, ułożyć ciasno gołąbki, podlać wodą i dusić pod przykryciem do miękkości.

Składniki na grzyby w śmietanie:

– podgrzybek świeży lub mrożony –  ½ kgSkładniki na grzyby w śmietanie:

– kurka świeża lub mrożona  – ½ kg

– cebula – 3 średnie szt.

– olej – 3 łyżki

– śmietana kwaśna 18% – ½ l

– śmietanka słodka –  300ml

– sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Grzyby oczyścić, pokroić w duże cząstki, obgotować w wodzie parę minut i odcedzić.

Cebulę obrać, pokroić w pióra i zeszklić na oleju. Dodać grzyby, obie śmietany, oraz sól i pieprz do smaku. Całość zagotować często mieszając.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (164 głosów, średnia: 4,55 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Sylwia  14 października 2015 16:52

    wygląda ciekawie 😛

    Odpowiedz
  2. efffciaa  25 marca 2016 18:45

    Gołąbki zdecydowanie lubię i to nawet bardzo , grzyby w śmietanie również . W tym jednak przepisie wymieniłabym zdecydowanie kaszę gryczaną na ryż parbioled 🙂

    Odpowiedz
  3. Joanna007  16 grudnia 2016 08:18

    Potrawa wigilijna z boczkiem… U mnie by nie przeszło… Ale prezentacja przepiękna i kiedyś wykorzystam ten ciekawy przepis.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany