Gołąbki z kaszą gryczaną z grzybami w śmietanie
Gołąbki z kaszą gryczaną z grzybami w śmietanie
Potrawa wigilijna – Gołąbki z kaszą gryczaną z grzybami w śmietanie – wg Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy – Roberta Muzyczkę
Składniki na gołąbki z kaszą gryczaną:
kapusta świeża – 1 duża sztuka
kasza gryczana – 1 kg
boczek wędzony – ½ kg
cebula – ½ kg
masło – 150g
czosnek – 5 ząbków
sól, pieprz, majeranek do smaku
Wykonanie:
Z kapusty wykroić głąb i sparzyć w wodzie w dużym garnku, oddzielając liść po liściu.
Kaszę ugotować na półtwardo w osolonej wodzie i odcedzić. Boczek pokroić w paseczki i podsmażyć na patelni na złoty kolor. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, masło i poddusić kilka minut. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i majerankiem. W liście kapusty nałożyć farsz i zwinąć.
Dno garnka lub rondla wyłożyć paroma liśćmi kapusty, ułożyć ciasno gołąbki, podlać wodą i dusić pod przykryciem do miękkości.
Składniki na grzyby w śmietanie:
– podgrzybek świeży lub mrożony – ½ kgSkładniki na grzyby w śmietanie:
– kurka świeża lub mrożona – ½ kg
– cebula – 3 średnie szt.
– olej – 3 łyżki
– śmietana kwaśna 18% – ½ l
– śmietanka słodka – 300ml
– sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Grzyby oczyścić, pokroić w duże cząstki, obgotować w wodzie parę minut i odcedzić.
Cebulę obrać, pokroić w pióra i zeszklić na oleju. Dodać grzyby, obie śmietany, oraz sól i pieprz do smaku. Całość zagotować często mieszając.