Gołąbki z kaszą jaglaną
Składniki na danie: Gołąbki z kaszą jaglaną
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 2 jaja
- 3 cebule
- 1 kapusta
- 2 puszki pomidorów bez skórki
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
- 1 łyżeczka cynamonu mielonego
- Garść siekanej natki pietruszki
- Garść siekanej kolendry
- 20g rodzynek
- 20 g kaparów
- 2 marchewki
- Sól, pieprz, brązowy cukier
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 20 minut, następnie odlewamy wodę i wielokrotnie płuczemy zimną wodą, aż woda będzie przezroczysta. To sprawi, że kasza nie będzie gorzka. Następnie zalewamy kaszę wodą do wysokości 1 cm ponad kaszę i gotujemy. W trakcie gotowanie przykrywamy i zmniejszamy gaz do najmniejszego i gotujemy jakieś 12 minut. Wyłączamy gaz i ostawiamy przykrytą kaszę w ciepłe miejsce by zmiękła całkowicie, a następnie studzimy ją.
- Kapustę sparzamy i usuwamy liście . Wycinamy z nich twarde części, by łatwo się zwijało gołąbki.
- Cebulę siekamy drobno i smażymy na maśle, aż lekko zbrązowieje.
- 1/3 cebuli przekładamy do mięsa , dodajemy kaszę jaglaną , kapary, rodzynki, tartą marchewkę , siekane zioła, jajka i doprawiamy solą i pieprzem.
- Zwijamy gołąbki dość ciasno.
- Do reszty cebuli dodajemy pomidory , sól, pieprz i cukier oraz cynamon i kmin rzymski i dusimy chwilę. Sos powinien być pachnący i lekko słodki. Do sosu przekładamy gołąbki i dusimy jakieś 20-30 minut.
Przepis autorstwa Piotra Ceranowicza
Komentarze
Pięknie wyglądają i na pewno są smaczne. Sama często robię gołąbki, ale za zwyczaj z ryżem. Chętnie spróbuję też tej metody. Szkoda, że nie można poczuć zapachu.
Kasza jaglana ogólnie ostatnio świeci triumfy :-). Kiedyś mi bardzo nie smakowała, ale odkąd znalazłam triki jak ja ugotować, żeby była smaczna, to jest częstym gościem na moim stole. Gołąbki wyglądają smakowicie, trzeba spróbować.
Apetyczne są te gołąbki.Robię je na różne sposoby,ostatnio próbowałam przepisu siostry Anieli. Nie robiłam z kaszą jaglaną ,więc chętnie spróbuję według tego przepisu.
Takich nie jadłam.
Gołąbki mogą być w różnych wersjach z kaszą jaglaną, gryczaną czy z ryżem. Z kapustą białą lub włoską, z sosem pomidorowym lub w sosie własnym wypiekane w piekarniku i zawsze są bardzo smaczne.
Wszędzie na portalach i na stronach z przepisami widzę potrawy z kaszą jaglaną. Nie wiem ale wydaje mi się,że to taka chwilowa moda, Kaszę jaglana jadała moja babcie w czasach największej biedy ,bo to był najtańszy pokarm .Dziś kasze wracają do łask ,doceniamy ich walory zdrowotne oraz walory smakowe.Nie przepadam za kasza jaglana,wolę jęczmienną i gryczaną.
Uwielbiam gołąbki ale jak do tej pory robię je wyłącznie w tradycyjnej wersji czyli z ryżem i tylko z dodatkiem kaszy. Pozostałe składniki raczej się zgadzają ;).
Jeszcze nie jadłam takich gołąbków 🙂 Uwielbiam gołąbki więc chętnie wypróbuję ten przepis. Jednak zamiast sosu zawsze jem je z ketchupem 😀
Uwielbiam gołąbki ale przeważnie robię z ryżem i mięsem od czasu do czasu z kaszą gryczaną ale z jaglaną nie robiłam a mogą być bardzo dobre muszę wypróbować ten przepis
Ja uwielbiam gołąbki w tradycyjnej formie 🙂
chętnię zrobię dziś te gołąbki na obiad, dawno nie jadłam, chyba zapomnialam jak je kocham haha
Nie wiem, czy z cynamonem smakowały by gołąbki?