Gołąbki z kaszą jaglaną

Gołąbki z kaszą - Zboże-smakuje-i-inspiruje_przepis

Składniki na danie: Gołąbki z kaszą jaglaną 

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 2 jaja
  • 3 cebule
  • 1 kapusta
  • 2 puszki pomidorów bez skórki
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
  • Garść siekanej natki pietruszki
  • Garść siekanej kolendry
  • 20g rodzynek
  • 20 g kaparów
  • 2 marchewki
  • Sól, pieprz, brązowy cukier

Przygotowanie:

  • Kaszę jaglaną zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 20 minut, następnie odlewamy wodę i wielokrotnie płuczemy zimną wodą, aż woda będzie przezroczysta. To sprawi, że kasza nie będzie gorzka. Następnie zalewamy kaszę wodą do wysokości 1 cm ponad kaszę i gotujemy.  W trakcie gotowanie przykrywamy i zmniejszamy gaz do najmniejszego i gotujemy jakieś 12 minut. Wyłączamy gaz i ostawiamy przykrytą kaszę w ciepłe miejsce by zmiękła całkowicie, a następnie studzimy ją.
  • Kapustę sparzamy i usuwamy liście . Wycinamy z nich twarde części, by łatwo się zwijało gołąbki.
  • Cebulę siekamy drobno i smażymy na maśle, aż lekko zbrązowieje.
  • 1/3 cebuli przekładamy do mięsa , dodajemy kaszę jaglaną , kapary, rodzynki, tartą marchewkę , siekane zioła, jajka i doprawiamy solą i pieprzem.
  • Zwijamy gołąbki dość ciasno.
  • Do reszty cebuli dodajemy pomidory , sól, pieprz i cukier oraz cynamon i kmin rzymski i dusimy chwilę. Sos powinien być pachnący i lekko słodki. Do sosu przekładamy gołąbki i dusimy jakieś 20-30 minut.

Przepis autorstwa Piotra Ceranowicza

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (278 głosów, średnia: 4,54 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Tereniasz  16 lipca 2016 16:12

    Pięknie wyglądają i na pewno są smaczne. Sama często robię gołąbki, ale za zwyczaj z ryżem. Chętnie spróbuję też tej metody. Szkoda, że nie można poczuć zapachu.

    Odpowiedz
  2. Anett13  16 lipca 2016 19:45

    Kasza jaglana ogólnie ostatnio świeci triumfy :-). Kiedyś mi bardzo nie smakowała, ale odkąd znalazłam triki jak ja ugotować, żeby była smaczna, to jest częstym gościem na moim stole. Gołąbki wyglądają smakowicie, trzeba spróbować.

    Odpowiedz
  3. macierzanka  16 lipca 2016 22:17

    Apetyczne są te gołąbki.Robię je na różne sposoby,ostatnio próbowałam przepisu siostry Anieli. Nie robiłam z kaszą jaglaną ,więc chętnie spróbuję według tego przepisu.

    Odpowiedz
  4. martucha180  17 lipca 2016 10:31

    Takich nie jadłam.

    Odpowiedz
  5. Wusia  17 lipca 2016 17:21

    Gołąbki mogą być w różnych wersjach z kaszą jaglaną, gryczaną czy z ryżem. Z kapustą białą lub włoską, z sosem pomidorowym lub w sosie własnym wypiekane w piekarniku i zawsze są bardzo smaczne.

    Odpowiedz
  6. luna341  17 lipca 2016 18:23

    Wszędzie na portalach i na stronach z przepisami widzę potrawy z kaszą jaglaną. Nie wiem ale wydaje mi się,że to taka chwilowa moda, Kaszę jaglana jadała moja babcie w czasach największej biedy ,bo to był najtańszy pokarm .Dziś kasze wracają do łask ,doceniamy ich walory zdrowotne oraz walory smakowe.Nie przepadam za kasza jaglana,wolę jęczmienną i gryczaną.

    Odpowiedz
  7. xtina120  17 lipca 2016 22:07

    Uwielbiam gołąbki ale jak do tej pory robię je wyłącznie w tradycyjnej wersji czyli z ryżem i tylko z dodatkiem kaszy. Pozostałe składniki raczej się zgadzają ;).

    Odpowiedz
  8. marra  19 lipca 2016 15:27

    Jeszcze nie jadłam takich gołąbków 🙂 Uwielbiam gołąbki więc chętnie wypróbuję ten przepis. Jednak zamiast sosu zawsze jem je z ketchupem 😀

    Odpowiedz
  9. Jaworka  1 sierpnia 2016 10:01

    Uwielbiam gołąbki ale przeważnie robię z ryżem i mięsem od czasu do czasu z kaszą gryczaną ale z jaglaną nie robiłam a mogą być bardzo dobre muszę wypróbować ten przepis

    Odpowiedz
  10. Aneta  27 września 2016 16:16

    Ja uwielbiam gołąbki w tradycyjnej formie 🙂

    Odpowiedz
  11. Ewelina Króliczek  5 listopada 2016 09:59

    chętnię zrobię dziś te gołąbki na obiad, dawno nie jadłam, chyba zapomnialam jak je kocham haha

    Odpowiedz
  12. stokrotkapolna  9 listopada 2016 02:34

    Nie wiem, czy z cynamonem smakowały by gołąbki?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany