Gojnik czyli herbata górska – właściwości, zastosowanie i działanie
Szałwia libańska znana jest również pod nazwą gojnik lub herbata górska. Napar z szałwii libańskiej można pić codziennie, bowiem wpływa to korzystnie na układ immunologiczny. Podnosi naturalną odporność, ale też redukuje uczucie zmęczenia, dodając energii. Znana ze swoich przeciwbakteryjnych i przeciwzapalnych właściwości w medycynie ludowej stosowana jest na konkretne dolegliwości. Jest to zatem roślina skrywająca szereg prozdrowotnych zalet. Chcesz poznać więcej zalet gojnika? Zachęcamy zatem do lektury!
Spis treści:
Właściwości szałwii libańskiej
O właściwościach prozdrowotnych gojnika można mówić wiele. Przede wszystkim działa przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Stosuje się go w celu podniesienia odporności, ale również przy sezonowych przeziębieniach czy podczas grypy. Wspomaga leczenie zapalenia oskrzeli, zatok, skracając znacznie czas trwania infekcji. Ponadto zaleca się picie gojnika na uporczywy kaszel.
Oprócz tego szałwia libańska pozytywnie wpływa na dolegliwości żołądkowo-jelitowe i problemy z nerkami, łagodząc objawy tych schorzeń. Reguluje ciśnienie krwi oraz przeciwdziała niedokrwistości. Gojnik posiada również działanie przeciwgrzybicze, stąd zaleca się go do stosowania w przypadku zakażeń drożdżakiem Candida, który jest odpowiedzialny za powstawanie grzybicy.
Korzystny wpływa na układ nerwowy
W środowisku naukowym wykazano również, że gojnik może przyczyniać się do usuwania złogów białkowych w mózgu, co oznacza, że mógłby być stosowany wspomagająco przy takich schorzeniach, jak demencja starcza czy choroba Alzheimera.
Źródło wielu składników mineralnych
Szałwia libańska to bogate źródło między innymi żelaza, cynku, magnezu, potasu, sodu, tanin, miedzi, które korzystnie wpływają na zdrowie i samopoczucie. Natomiast dzięki zawartości flawonoidów jest także doskonałym antyoksydantem, opóźniając proces starzenia się komórek.
Gojnik – zastosowanie
Najwięcej właściwości prozdrowotnych gojnika znajduje się w suszu kwiatowym. Dlatego wybieraj zasuszone ziele, a nie gotowy sproszkowany produkt. A jak odpowiednio przygotowywać napar z gojnika? Łyżkę ziela należy zalać gorącą wodą i zaparzać pod przykryciem przez mniej więcej 5-10 minut. Napój po przecedzeniu nadaje się do picia, ale można też dodać do niego listek mięty, odrobinę cytryny, czy miodu.
Z gojnika można sporządzić również odwar. Łyżkę ziela zalej wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 3 minuty. Gotowy napój można pić ciepły, bądź przestudzony.
Tylko systematyczne picie naparów i odwarów z gojnika może przynieść pozytywne rezultaty prozdrowotne. Więcej o innych herbatach przeczytasz w ponizszych artykułach: