Przepis na: Gofry ze szpinakiem na ostro
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki na danie – Gofry ze szpinakiem na ostro:
Ciasto:
– 1 szklanka mąki,
– 2 jajka,
– 1 łyżka cukru,
– 100 g jogurtu naturalnego,
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
– szczypta ostrej papryki,
– 1 łyżeczka przyprawy warzywnej Delikat Knorr,
– 100 g margaryny Kasi.
Szpinak:
– 450 g mrożonego szpinaku,
– 1 opakowanie Sosu do warzyw na ciepło do szpinaku czosnkowo serowego Knorr,
– 1 mała cebula,
– 100 g suszonych pomidorów,
– pół łyżeczki ostrej papryki,
– 100 g żółtego sera,
– 200 ml śmietany 18%,
– 2 łyżki oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
Ciasto:
- Ubij białka na sztywną pianę.
- Pozostałe składniki precyzyjnie wymieszaj i dodaj do nich ubitą pianę.
- Rozgrzej gofrownicę i piecz w niej gofry. Gofr powinien piec się 3-4 minuty.
Szpinak:
- Rozgrzej tłuszcz i zarumień na nim wcześniej pokrojoną cebulkę. Dodaj rozmrożony i odsączony szpinak oraz suszone pomidory pokrojone w kostkę.
- Wszystko chwilę smaż. Śmietankę zmieszaj z sosem Knorr, by przyrządzić doskonały dressing. Dodaj go do warzyw.
- Całość zmieszaj i gotuj przez chwilę. Kiedy sos zgęstnieje, posyp go papryką. Szpinakowy farsz nałóż na gofry, wierzch dania ozdób startym serem żółtym.
Komentarze
Wytrawnych gofrów jeszcze nigdy nie jadłam. Muszą być pyszne.
Ciekawa propozycja, nie na słodko, NO, NO…
A to coś nowego. W moim domu gofry zawsze na słodko… muszę spróbować
Nigdy nie jadłam gofrów na ostro. Coś nowego
szpinak uwielbiam 🙂