Przepis na: Gofry ze szpinakiem na ostro

Gofry-ze-szpinakiem-na-ostroIlość porcji: 6

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Składniki na danie – Gofry ze szpinakiem na ostro:

Ciasto:

– 1 szklanka mąki,

– 2 jajka,

– 1 łyżka cukru,

– 100 g jogurtu naturalnego,

– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,

– szczypta ostrej papryki,

– 1 łyżeczka przyprawy warzywnej Delikat Knorr,

– 100 g margaryny Kasi.

Szpinak:

– 450 g mrożonego szpinaku,

– 1 opakowanie Sosu do warzyw na ciepło do szpinaku czosnkowo serowego Knorr,

– 1 mała cebula,

– 100 g suszonych pomidorów,

– pół łyżeczki ostrej papryki,

– 100 g żółtego sera,

– 200 ml śmietany 18%,

– 2 łyżki oliwy z oliwek.

 

Przygotowanie:

Ciasto:

  1. Ubij białka na sztywną pianę.
  2. Pozostałe składniki precyzyjnie wymieszaj i dodaj do nich ubitą pianę.
  3. Rozgrzej gofrownicę i piecz w niej gofry. Gofr powinien piec się 3-4 minuty.

Szpinak:

  1. Rozgrzej tłuszcz i zarumień na nim wcześniej pokrojoną cebulkę. Dodaj rozmrożony i odsączony szpinak oraz suszone pomidory pokrojone w kostkę.
  2. Wszystko chwilę smaż. Śmietankę zmieszaj z sosem Knorr, by przyrządzić doskonały dressing. Dodaj go do warzyw.
  3. Całość zmieszaj i gotuj przez chwilę. Kiedy sos zgęstnieje, posyp go papryką. Szpinakowy farsz nałóż na gofry, wierzch dania ozdób startym serem żółtym.

 

 

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (191 głosów, średnia: 4,23 z 5)
zapisuję głos...