Przepis na: Gofry ze szpinakiem na ostro
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki na danie – Gofry ze szpinakiem na ostro:
Ciasto:
– 1 szklanka mąki,
– 2 jajka,
– 1 łyżka cukru,
– 100 g jogurtu naturalnego,
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
– szczypta ostrej papryki,
– 1 łyżeczka przyprawy warzywnej Delikat Knorr,
– 100 g margaryny Kasi.
Szpinak:
– 450 g mrożonego szpinaku,
– 1 opakowanie Sosu do warzyw na ciepło do szpinaku czosnkowo serowego Knorr,
– 1 mała cebula,
– 100 g suszonych pomidorów,
– pół łyżeczki ostrej papryki,
– 100 g żółtego sera,
– 200 ml śmietany 18%,
– 2 łyżki oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
Ciasto:
- Ubij białka na sztywną pianę.
- Pozostałe składniki precyzyjnie wymieszaj i dodaj do nich ubitą pianę.
- Rozgrzej gofrownicę i piecz w niej gofry. Gofr powinien piec się 3-4 minuty.
Szpinak:
- Rozgrzej tłuszcz i zarumień na nim wcześniej pokrojoną cebulkę. Dodaj rozmrożony i odsączony szpinak oraz suszone pomidory pokrojone w kostkę.
- Wszystko chwilę smaż. Śmietankę zmieszaj z sosem Knorr, by przyrządzić doskonały dressing. Dodaj go do warzyw.
- Całość zmieszaj i gotuj przez chwilę. Kiedy sos zgęstnieje, posyp go papryką. Szpinakowy farsz nałóż na gofry, wierzch dania ozdób startym serem żółtym.