Gofry ze szpinakiem i boczkiem

Gofry-ze-szpinakiem-i-boczkiem-0

Ilość porcji: 6

  • Czas przygotowania: 15 minut
  • Stopień trudności: proste

Składniki na Gofry ze szpinakiem i boczkiem :

Ciasto:

– 1 szklanka mąki,

– 2 jajka,

– 1 łyżka cukru,

– 1 szklanka mleka,

– 100 g jogurtu naturalnego,

– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,

– odrobina ostrej papryki,

– 1 łyżeczka warzywnej przyprawy Delikat Knorr,

– 100 g margaryny Kasi.

Wykończenie gofrów:

– 450 g mrożonego szpinaku,

– 1 opakowanie Sosu do warzyw na ciepło do szpinaku czosnkowo serowego Knorr,

– 300 g wędzonego boczku,

– 2 łyżki kaparów,

– 1 mała czerwona papryka,

– ser parmezan do dekoracji.

Przygotowanie:

Ciasto:

  1. Ubij białka na sztywną pianę.
  2. Resztę składników zmieszaj i dodaj do nich przygotowaną pianę.
  3. Każdego gofra piecz przez 3-4 minuty w gofrownicy.

Wykończenie gofrów:

  1. Rozgrzej tłuszcz i podsmaż na nim pokrojoną w kostkę paprykę. Dodaj obraną i posiekaną cebulę oraz rozmrożony i odciśnięty szpinak.
  2. Całość chwilę smaż i dodaj sos Knorr połączony ze śmietaną – w ten sposób przygotujesz aromatyczny dressing.
  3. Gotuj chwilę. Do gęstego sosu dodaj posiekane kapary i pokrojonego w paski łososia. Farsz nałóż na gofry i posyp startym parmezanem.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (201 głosów, średnia: 4,32 z 5)
loading... zapisuję głos...