Gofry ze szpinakiem i boczkiem
Ilość porcji: 6
- Czas przygotowania: 15 minut
- Stopień trudności: proste
Składniki na Gofry ze szpinakiem i boczkiem :
Ciasto:
– 1 szklanka mąki,
– 2 jajka,
– 1 łyżka cukru,
– 1 szklanka mleka,
– 100 g jogurtu naturalnego,
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
– odrobina ostrej papryki,
– 1 łyżeczka warzywnej przyprawy Delikat Knorr,
– 100 g margaryny Kasi.
Wykończenie gofrów:
– 450 g mrożonego szpinaku,
– 1 opakowanie Sosu do warzyw na ciepło do szpinaku czosnkowo serowego Knorr,
– 300 g wędzonego boczku,
– 2 łyżki kaparów,
– 1 mała czerwona papryka,
– ser parmezan do dekoracji.
Przygotowanie:
Ciasto:
- Ubij białka na sztywną pianę.
- Resztę składników zmieszaj i dodaj do nich przygotowaną pianę.
- Każdego gofra piecz przez 3-4 minuty w gofrownicy.
Wykończenie gofrów:
- Rozgrzej tłuszcz i podsmaż na nim pokrojoną w kostkę paprykę. Dodaj obraną i posiekaną cebulę oraz rozmrożony i odciśnięty szpinak.
- Całość chwilę smaż i dodaj sos Knorr połączony ze śmietaną – w ten sposób przygotujesz aromatyczny dressing.
- Gotuj chwilę. Do gęstego sosu dodaj posiekane kapary i pokrojonego w paski łososia. Farsz nałóż na gofry i posyp startym parmezanem.