Gofry z rukolą i łososiem wędzonym

Gofry z rukolą i łososiem wędzonym

Gofry z rukolą i łososiem wędzonym

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: proste

 

Składniki:

Ciasto:

– 1 szklanka mąki,

– 2 jajka,

– 1 łyżka cukru,

– 1 szklanka mleka,

– 100 g jogurtu naturalnego,

– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,

– 1 łyżeczka posiekanego koperku,

– 1 łyżeczka przyprawy warzywnej Knorr,

– 100 g Kostki do mięs pieczeniowej Knorr.

Wykończenie gofrów:

– 300 g rukoli,

– 200 g wędzonego łososia,

– 150 g sera typu feta,

– 1 mała cytryna,

– 1 opakowanie francuskiego sosu sałatkowego winegret Knorr,

– 3 łyżki oliwy,

– pęczek rzodkiewki,

– pół łyżeczki Delikatu warzywnego Knorr.

Przygotowanie:

Ciasto:

  1. Z białek jajek przygotuj sztywną pianę.
  2. Pozostałe produkty wymieszaj, pod koniec dodaj ubitą pianę.
  3. Upiecz gofry w uprzednio nagrzanej gofrownicy.

Wykończenie gofrów:

  1. Fetę połącz ze stratą skórką cytryny. Z cytryny wyciśnij też trochę soku, dodaj Delikat i precyzyjnie wymieszaj. Tak przygotowany serek nałóż na gofra.
  2. Umyj rukolę i rzodkiewkę. Następnie pokrój rzodkiewkę i połącz ją z sałatą. By przygotować pyszny sos, dodaj sos sałatkowy, oliwę i trzy łyżki wody.
  3. Sałatę ułóż na gofrze, na wierzch połóż dekoracyjnie uformowany płat łososia.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (160 głosów, średnia: 4,24 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  13 września 2014 13:28

    Podobają mi się te przepisy na wytrawne gofry.

    Odpowiedz
  2. bbo  14 września 2014 18:04

    Nowatorski przepis dla mnie 🙂

    Odpowiedz
  3. martucha180  15 września 2014 19:23

    To ja mam inny przepis na gofry, bez ubijania piany. Ale nadzienie intryguje.

    Odpowiedz
  4. Justyna  13 maja 2015 08:27

    Gofrów na wytrawnie jeszcze nie jadłam 🙂

    Odpowiedz
  5. sylwiawes  26 grudnia 2015 19:55

    Świetny przepis warty wypróbowania 🙂

    Odpowiedz
  6. Anna  14 lutego 2016 10:32

    Jakos ciężko mi sobie wyobrazić że mogłabym zjeść gofry inaczej niż na słodko. . No ale bardzo kusząca propozycja. Trzeba próbować, bo nigdy nie dowiem się czy coś jest smaczne czy nie.

    Odpowiedz
  7. as_sa  23 lutego 2016 18:02

    Na słono nigdy nie jadłam

    Odpowiedz
  8. efffciaa  12 października 2016 13:05

    Brzmi ciekawie i chociaż szczerze wam się przyznam , że gofrów w wresji na słono jeszcze nie próbowałam to nie wiem czy na ten przepis się akurat nie skuszę …

    Odpowiedz
  9. AnnStyl  28 grudnia 2016 19:47

    Przyznam szczerze, że zaintrygowało mnie to danie. Nie wpadłabym na to, aby podać je w formie z goframi. Genialny pomysł! Muszę kiedyś wypróbować to danie. Łososia lubię, a gofry też mi smakują, więc połączenie może być ciekawe.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany