Gofry z rukolą i łososiem wędzonym
Gofry z rukolą i łososiem wędzonym
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: proste
Składniki:
Ciasto:
– 1 szklanka mąki,
– 2 jajka,
– 1 łyżka cukru,
– 1 szklanka mleka,
– 100 g jogurtu naturalnego,
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
– 1 łyżeczka posiekanego koperku,
– 1 łyżeczka przyprawy warzywnej Knorr,
– 100 g Kostki do mięs pieczeniowej Knorr.
Wykończenie gofrów:
– 300 g rukoli,
– 200 g wędzonego łososia,
– 150 g sera typu feta,
– 1 mała cytryna,
– 1 opakowanie francuskiego sosu sałatkowego winegret Knorr,
– 3 łyżki oliwy,
– pęczek rzodkiewki,
– pół łyżeczki Delikatu warzywnego Knorr.
Przygotowanie:
Ciasto:
- Z białek jajek przygotuj sztywną pianę.
- Pozostałe produkty wymieszaj, pod koniec dodaj ubitą pianę.
- Upiecz gofry w uprzednio nagrzanej gofrownicy.
Wykończenie gofrów:
- Fetę połącz ze stratą skórką cytryny. Z cytryny wyciśnij też trochę soku, dodaj Delikat i precyzyjnie wymieszaj. Tak przygotowany serek nałóż na gofra.
- Umyj rukolę i rzodkiewkę. Następnie pokrój rzodkiewkę i połącz ją z sałatą. By przygotować pyszny sos, dodaj sos sałatkowy, oliwę i trzy łyżki wody.
- Sałatę ułóż na gofrze, na wierzch połóż dekoracyjnie uformowany płat łososia.