Gofry na słodko i słono – którą wersję wybierasz?

fot. mat. pras. Dan Cake (2)

Wytrawne gofry z domową tapenadąfot. mat. pras. Dan Cake

  • 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej,
  • 2 garści szpinaku lub roszponki,
  • 1 opakowanie pomidorków koktajlowych,
  • 1 op. gofrów (np. Dan Cake),
  • 20 szt. czarnych oliwek bez pestek,
  • 2 łyżeczki kaparów,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek dobrej jakości,
  • pieprz, sól, tymianek do smaku,
  • 1 łyżka soku z cytryny

 

W blenderze zmielić na gładką masę oliwki, kapary, czosnek wraz z oliwą i sokiem z cytryny. Doprawić do smaku tymiankiem, solą i pieprzem. Gofry posmarować tapenadą, ułożyć na nich szpinak, szynkę oraz pomidorki i przykryć kolejną warstwą gofrów. Przekroić na pół, aby tworzyły trójkąty i przekłuć długą wykałaczką.

Gofry z domowym sosem czekoladowymsweet waffles with fruits and chocolate

  • 1 op. truskawek,
  • 2 banany,
  • 1 op. gofrów (np. Dan Cake),
  • 50g masła,
  • 45g cukru pudru,
  • 3 łyżki mleka,
  • 2 czubate łyżki kakao

 

Masło i mleko podgrzać na małym ogniu. Do roztopionego masła dodać kakao i cukier puder. Delikatnie wymieszać wszystkie składniki. Gdy masa będzie idealnie gładka – sos gotowy! Na gofrach ułożyć ulubione owoce – truskawki, banany. Całość polać przygotowanym sosem.

Smacznego!

 

 

 

 

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (146 głosów, średnia: 4,66 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Ewcia  23 lutego 2016 07:37

    Wygląda apetycznie!

    Odpowiedz
  2. martus2833  23 lutego 2016 09:10

    Gofry z bitą śmietaną i truskawkami to dla mnie kwintesencja lata.
    Przyznam, że nie pomyślałam, że można jeść je także na słono. Warto wypróbować 🙂

    Odpowiedz
  3. esia189  23 lutego 2016 09:45

    Wersja na słono brzmi intrygująco dlatego na pewno wypróbuję. Jednak, dla mnie najlepsze są proste smaki. Nie ma to jak chrupiące gofry posypane cukrem pudrem 🙂

    Odpowiedz
  4. Melrose  23 lutego 2016 11:25

    Nigdy wcześniej nawet przez myśl mi nie przeszło, żeby spróbować gofry z szynką i sałatą, trochę w formie kanapek. Te podawane z owocami i miodem są moimi ulubionymi, jednak chyba wypróbuję pierwszy przepis bo jestem ciekawa tego smaku 😉

    Odpowiedz
  5. lilkawodna  23 lutego 2016 12:08

    Mnie juz kiedyś zainspirowaliscie do robienia gofrow na słono. Robiłam.Takie ze szpinakiem. Chętnie zrobię te z podanego wyżej przepisu.

    Odpowiedz
  6. martucha180  23 lutego 2016 12:45

    Mam swój sprawdzony przepis na gofry, oczywiście na słodko. Przepis był zamieszczony na końcu niewielkiej instrukcji obsługi. Mimo ze gofrownica od 3 lat jest nowa, to stary przepis jest lepszy od nowego. Ale ten Wasz przepis na słono bardzo mnie nęci…

    Odpowiedz
  7. macierzanka  23 lutego 2016 15:01

    Robię gofry na słodko,warto więc spróbować na słono.

    Odpowiedz
  8. passa  23 lutego 2016 15:46

    Gofry… na słono…? Od dzieciństwa mam wizję gofrów słodkich. Z cukrem pudrem, bitą śmietaną, świeżymi owocami, różnego typu syropami, cuda wianki – sto sposobów. Mamine, domowej roboty, palce lizać! I wyskakujecie mi tak teraz z goframi na słono, a ja chyba wcale nie chcę ich próbować. Zepsułoby to moją wieloletnią wizję…! (:

    Odpowiedz
  9. IwonaLFC  23 lutego 2016 16:46

    U mnie prym wiodą gofry na słodko. Zawsze kojarzą mi się z dzieciństwem i wyjazdem nad morze. Nigdy nie kupuję gotowców tylko sama przyrządzam zdrowszą wersję 🙂

    Odpowiedz
  10. as_sa  23 lutego 2016 18:01

    Zdecydowanie na słodko!

    Odpowiedz
  11. luna341  23 lutego 2016 18:19

    Gofry tylko na słodko 🙂 z duża ilością owoców i górą bitej śmietany.Mam w domu gofrownice i często przyrządzam gofry mojej rodzinie ale na słono jeszcze nigdy nie robiłam.Wydaje mi sie,ze nikt by ich nie chciał jeść.

    Odpowiedz
  12. Wusia  23 lutego 2016 22:06

    Pomysł wytrawnych gofrów dość oryginalny, ale może jestem tradycjonalistką o konserwatywnych upodobaniach i dla mnie gofry zawsze będą na słodko. Z owocami, z bitą śmietaną, bakaliami czy dobrym dżemem-pychota.Trochę dużo kalorii, ale co tam- raz na jakiś czas można się oddać rozpuście.

    Odpowiedz
  13. Patriszia  23 lutego 2016 23:04

    Pierwszy raz spotykam gofry na słono. Sama nie wiem czy chciałabym je jednak spróbować. Póki co zostanę przy wersji na słodko:) Aż zachciało mi się takiego gofra z bitą śmietaną i owocami:)

    Odpowiedz
  14. Agata Ciecka  25 lutego 2016 10:51

    Na słodko <3 zdecydowanie :3

    Odpowiedz
  15. Aneta  25 lutego 2016 14:40

    Jak gofry to zdecydowanie na słodko! 🙂 Smak świeżych gofrów, bitej śmietany, owoców i czekolady to smak lata z dzieciństwa i nie tylko! 🙂

    Odpowiedz
  16. bbo  26 lutego 2016 18:33

    Jak dla mnie to obydwie wersje są dopuszczalne. Przecież kobieta zmienna jest i w zależności od nastroju mam ochotę na słodkie lub słone jedzenie 🙂

    Odpowiedz
  17. lilka  19 marca 2016 12:04

    wlasnie zamierzam kupic gogrownice i szkam przepisu na takie chrupiace gofry… cieawy pomysl na gofry, ktore wcae nie musza byc w wersji na slodko… jak bede miec gofrownice bede sobie z nimi kobinowac… 🙂

    Odpowiedz
  18. kosovitz  28 marca 2016 21:13

    Zdecydowanie na słodko

    Odpowiedz
  19. efffciaa  12 października 2016 13:03

    Uwielbiam gofry , najbardziej w wersji na słodko . A moje zdecydowanie najbardziej ulubione to gofry z bitą śmietaną i czekoladą – po prostu niebo w gębie .

    Odpowiedz
  20. tulipan  6 lutego 2017 10:48

    Tak naprawdę to chyba lubię każdy rodzaj gofrów. No ale te z bitą śmietaną i polewą toffi są najbardziej obłędne. Stałam się już fachowcem robienia gofrów, już od kilku lat mam gofrownicę dezal także miałam kiedy dojść do wprawy.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany