Gofry na słodko i słono – którą wersję wybierasz?

fot. mat. pras. Dan Cake (2)

Wytrawne gofry z domową tapenadąfot. mat. pras. Dan Cake

  • 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej,
  • 2 garści szpinaku lub roszponki,
  • 1 opakowanie pomidorków koktajlowych,
  • 1 op. gofrów (np. Dan Cake),
  • 20 szt. czarnych oliwek bez pestek,
  • 2 łyżeczki kaparów,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek dobrej jakości,
  • pieprz, sól, tymianek do smaku,
  • 1 łyżka soku z cytryny

 

W blenderze zmielić na gładką masę oliwki, kapary, czosnek wraz z oliwą i sokiem z cytryny. Doprawić do smaku tymiankiem, solą i pieprzem. Gofry posmarować tapenadą, ułożyć na nich szpinak, szynkę oraz pomidorki i przykryć kolejną warstwą gofrów. Przekroić na pół, aby tworzyły trójkąty i przekłuć długą wykałaczką.

Gofry z domowym sosem czekoladowymsweet waffles with fruits and chocolate

  • 1 op. truskawek,
  • 2 banany,
  • 1 op. gofrów (np. Dan Cake),
  • 50g masła,
  • 45g cukru pudru,
  • 3 łyżki mleka,
  • 2 czubate łyżki kakao

 

Masło i mleko podgrzać na małym ogniu. Do roztopionego masła dodać kakao i cukier puder. Delikatnie wymieszać wszystkie składniki. Gdy masa będzie idealnie gładka – sos gotowy! Na gofrach ułożyć ulubione owoce – truskawki, banany. Całość polać przygotowanym sosem.

Smacznego!

 

 

 

 

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (174 głosów, średnia: 4,61 z 5)
loading... zapisuję głos...