Przepis na: Gofry po włosku na ostro
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: proste
Składniki na danie – Gofry po włosku na ostro:
Ciasto:
– 1 szklanka mąki,
– 2 jajka,
– 1 łyżka cukru,
– 100 g jogurtu naturalnego,
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
– odrobina ostrej papryki,
– 1 łyżeczka przyprawy warzywnej Delikat Knorr,
– 100 g kostki do pieczenia Kasia.
Wykończenie gofra:
– 400 g mixu sałat,
– 200 g szynki parmeńskiej,
– 50 g parmezanu,
– 50 g zielonych oliwek,
– 1 opakowanie Sosu sałatkowego włoskiego Knorr,
– 2 średnie czerwone papryki,
– 3 łyżki oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
Ciasto:
- Białka jajek ubij na sztywno. Pozostałe składniki wymieszaj, na koniec dodaj do nich ubitą pianę.
- Rozgrzej gofrownicę i piecz w niej poszczególne porcje ciasta.
Wykończenie gofrów:
- Sos Knorr połącz z oliwą i trzema łyżkami wody – tak przyrządzisz ziołowy dressing.
- Umyte papryki natrzyj lekko oliwą i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Następnie zdejmij z nich skórki, usuń pestki i pokrój w paski.
- Tak przygotowaną paprykę zmieszaj z sałatą i oliwkami. Następnie skrop sosem sałatkowym. Porcje sałaty nałóż na gofra. Wierzch dania ozdób plastrami szynki parmeńskiej. Całość wykończ parmezanem pokrojonym w cienkie płaty.
Komentarze
Do tej pory jadłam jedynie na słodko!
Wytrawne gofry coraz bardziej mnie kuszą.
no no nowa wersja
Bardzo apetycznie wygląda.
Ja tez do tej pory zawsze na slodko
Wygląda pysznie, zwłaszcza z parmezanem.
Gofry lubi,e najbardziej w klasycznej słodkiej odsłonie , na ostro kiedyś próbowałam ale coś mi w tym daniu nie pasowało – gofry zupełnie mi nie pasują do takich dań .
Nigdy nie słyszałam o gofrach na ostro. Wszędzie spotykałam się z goframi na słodko np. z dżemem bądź bitą śmietaną z owocami. Świetna propozycja! Może wygląd nie przykuwa uwagi, ale przepis jest zachęcający 😀