Przepis na: Gofry po włosku na ostro
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: proste
Składniki na danie – Gofry po włosku na ostro:
Ciasto:
– 1 szklanka mąki,
– 2 jajka,
– 1 łyżka cukru,
– 100 g jogurtu naturalnego,
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
– odrobina ostrej papryki,
– 1 łyżeczka przyprawy warzywnej Delikat Knorr,
– 100 g kostki do pieczenia Kasia.
Wykończenie gofra:
– 400 g mixu sałat,
– 200 g szynki parmeńskiej,
– 50 g parmezanu,
– 50 g zielonych oliwek,
– 1 opakowanie Sosu sałatkowego włoskiego Knorr,
– 2 średnie czerwone papryki,
– 3 łyżki oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
Ciasto:
- Białka jajek ubij na sztywno. Pozostałe składniki wymieszaj, na koniec dodaj do nich ubitą pianę.
- Rozgrzej gofrownicę i piecz w niej poszczególne porcje ciasta.
Wykończenie gofrów:
- Sos Knorr połącz z oliwą i trzema łyżkami wody – tak przyrządzisz ziołowy dressing.
- Umyte papryki natrzyj lekko oliwą i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Następnie zdejmij z nich skórki, usuń pestki i pokrój w paski.
- Tak przygotowaną paprykę zmieszaj z sałatą i oliwkami. Następnie skrop sosem sałatkowym. Porcje sałaty nałóż na gofra. Wierzch dania ozdób plastrami szynki parmeńskiej. Całość wykończ parmezanem pokrojonym w cienkie płaty.