Bubble Waffle, czyli gofry bąbelkowe – zaskocz swoich bliskich pyszną przekąską!
Bubble Waffle, inaczej gofry bąbelkowe, stały się w Polsce prawdziwym hitem – zarówno wśród dorosłych, jak i wśród dzieci. Można je jeść na słodko lub wytrawnie. Świetnie sprawdzą się na śniadanie lub jako pyszna przekąska w ciągu dnia. To doskonały pomysł na urozmaicenie codziennego menu. Teraz możesz przygotować gofry bąbelkowe samodzielnie i zaskoczyć swoich bliskich nowym smakiem!
Spis treści:
Gofry bąbelkowe można przygotować na różne sposoby. Najczęściej spotykamy je w formie deseru lub śniadania na słodko. Wykonanie ich jest tak samo proste, jak przyrządzenie klasycznych gofrów. Potrzebujesz jedynie składników do ciasta i dodatków – wybierz te, które lubisz najbardziej. Do tego potrzebna Ci będzie dobra gofrownica bąbelkowa, która sprawi, że Twoje Bubble Waffle będą na światowym poziomie.
Gofry bąbelkowe – skąd się wzięły w Polsce?
Bubble Waffle to danie, które wywodzi się z Hongkongu i bardzo szybko zyskało sławę na całym świecie. Początkowo było serwowane jako street food, ale swoim wyglądem i smakiem podbiło serca milionów i stało się jedną z najmodniejszych przekąsek. Bubble Waffle to najpopularniejszy deser na Instagramie. Zdjęcia tych wyjątkowych gofrów zdobywają tysiące polubień w mediach społecznościowych. Zrobiły furorę w wielu krajach, skradły też serca Polaków. W ubiegłym roku były serwowane u nas nie tylko w food truckach, ale i w klimatycznych kawiarniach. Gofry bąbelkowe zaskakują swoim wyglądem i smakiem.
Czym się różnią gofry bąbelkowe od gofrów tradycyjnych?
Gofry bąbelkowe smakiem przypominają klasyczne gofry. Od zwykłych gofrów różnią się przede wszystkim wyglądem. Do ich wykonania potrzebujemy też nieco innego przepisu niż ten na tradycyjne gofry. Bubble Waffle wykonujemy w specjalnej gofrownicy bąbelkowej, która umożliwia tworzenie się charakterystycznych bąbli. Podobnie jak zwykłe gofry, Bubble Waffle można zrobić zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Mogą być podawane na śniadanie oraz jako przekąska pomiędzy posiłkami. Gofry bąbelkowe są podatne na zwijanie, dzięki czemu możemy serwować je w finezyjnej formie, ale zachowują przy tym charakterystyczną kruchość.
Jak podawać gofry bąbelkowe?
Bubble Waffle mają elastyczną strukturę, można je zawijać i kształtować z nich rożek, który później wypełniamy nadzieniem. Gofry bąbelkowe często podawane są z lodami urozmaiconymi najróżniejszymi owocami, posypkami i dodatkami. Nie jest to jednak jedyna możliwa forma serwowania “bąbli”. Równie smaczne mogą być przyrządzane w wersji wytrawnej, np. z bekonem, jajkiem, a nawet z frytkami i kiełbaską w środku, jako wariacja na temat klasycznych hot dogów. Tak naprawdę ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Grunt, to przygotować odpowiednią bazę – wnętrze i dodatki możemy komponować na przeróżne sposoby.
Przepis na gofry bąbelkowe
Podstawą przygotowania dobrych Bubble Waffle jest odpowiedni przepis na ciasto i dobra gofrownica bąbelkowa. Szukając dobrego sprzętu zwróć uwagę na parametry. Taka gofrownica powinna Ci wystarczyć na kilka lat. Dobre ciasto na gofry bąbelkowe pozwala na przygotowanie gofrów, które będą jednocześnie na tyle elastyczne, by mogły się zawijać, ale i kruche, żeby smakiem przypominały pyszne, tradycyjne gofry. Mamy dla Was przepisy zarówno na wersję na słodko, jak i wytrawną.
Gofry bąbelkowe na słodko
Składniki:
- 4 szklanki mąki,
- 3 szklanki mleka,
- 3 jajka,
- 8 łyżek oleju,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka stołowa cukru,
- 1/4 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy,
- szczypta soli.
Z podanych proporcji wykonamy ok. 6 sztuk gofrów.
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki wymieszaj za pomocą miksera na najwyższych obrotach.
2. Podawaj z lodami, bitą śmietaną, owocami, ciasteczkami i innymi swoimi ulubionymi dodatkami na słodko!
Bubble Waffle – wersja wytrawna
Składniki:
- 3/4 szklanki mąki pszennej,
- 1/4 szklanki ciemnej mąki,
- 2 jajka,
- ½ szklanki oleju,
- 1/2 szklanki mleka.
- natka pietruszki
- nieduża, drobno pokrojona cebula
- łyżeczka proszku do pieczenia
- przyprawy do smaku: chili, pieprz, kurkuma
- szczypta soli
Przygotowanie:
Składniki dokładnie wymieszaj i wlewaj porcjami na dobrze nagrzaną gofrownicę.
Smacznego!