Gnocchi z gorgonzolą
Najlepszy przepis na gnocchi – autorstwa włoskiego Szefa Kuchni. W naszej propozycji – podajemy je z sosem z gorgonzoli. Palce lizać!
Autorem przepisu jest Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej.
Przepis na gnocchi z gorgonzolą – składniki:
- 50 g mąki
- 500 g ziemniaków
- 1 jajko
- Sól
- 30 g masła
- na sos: 0,5 l mleka, 200 g gorgonzoli
Sposób przygotowania:
Gotujemy ziemniaki ze skórką w osolonej wodzie przez minimum 30 minut. Odcedzamy i jak tylko trochę się ochłodzą, zdejmujemy skórkę i je dobrze rozgniatamy. Dodajemy jajko i mąkę, a potem całość bardzo szybko i delikatnie ugniatamy opuszkami palców. Z ciasta formujemy wałeczki i kroimy je na kawałki o długości 2-3 cm. Odwróconym widelcem robimy na naszych kluseczkach charakterystyczne wgłębienia. Sos przygotowujemy, podgrzewając w garnku mleko z pokrojoną na kawałki gorgonzolą. Zdejmujemy go z ognia, przykrywamy i odstawiamy. Gotujemy wodę i wrzucamy gnocchi. Będą gotowe, jak tylko wypłyną na wierzch. Odcedzamy je i wrzucamy na patelnię z sosem z gorgonzolą. Do sosu dodajemy jeszcze 30 gramów masła i całość mieszamy na ogniu przez 30 sekund.
Rada: Ziemniaki gotujemy w skórce, ponieważ obrane nabierają dużo wody, a wtedy będziemy musieli dodać dużo więcej mąki do ciasta. Im więcej mąki, tym twardsze będą gnocchi…
Spróbuj także: