Gnocchi z batatów

Gnocchi z batatów

Gnocchi z batatów

Składniki na 4 porcje:

  • 600 g batatów
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 1 pęczek rukoli
  • 30 g parmezanu
  • 20 g pistacji
  • sól
  • 1 jajko (średniej wielkości)
  • 175 g mąki
  • 2 łyżeczki oliwy
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:

1. Bataty umyć i gotować w dużej ilości wody przez 20 minut. Odcedzić, opłukać krótko pod zimną wodą i obrać ze skórki. Nadal gorące, przetrzeć na gładką masę i odstawić do ostygnięcia na 10-20 minut.

2. W tym czasie umyć pomidorki koktajlowe i przekroić na pół. Umyć i osuszyć rukolę. Parmezan zetrzeć na tarce, pistacje grubo posiekać.

3. Masę z batatów posypać ok. 1 łyżeczką soli, dodać jajko i mąkę, wszystko zmiksować. Na stolnicy wysypanej mąką formować podłużne wałeczki (o średnicy ok. 2 cm) i ciąć je na kawałki o grubości ok. 1,5 cm. Każdy lekko spłaszczyć widelcem.

4. Dużą ilość posolonej wody wlać do rondla i doprowadzić do wrzenia. Gnocchi wrzucać porcjami na lekko gotującą się wodę na ok. 5 minut. Kiedy wypłyną, wyjmować łyżką cedzakową i osuszać na ręczniku papierowym.

5. Oliwę rozgrzać na patelni. Smażyć gnocchi na złotobrązowy kolor. Dodać pomidory, lekko podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem, ułożyć na czterech talerzach. Posypać rukolą, parmezanem, pistacjami i podawać.

 

Czas przygotowania: ok. 45 minut

Wartości odżywcze w 1 porcji:

  • Energia: 466 kcal / 1950 kJ
  • Białko: 13,1 g
  • Tłuszcz: 13,8 g
  • Węglowodany: 70,7 g

Więcej przepisów z wykorzystaniem batatów: www.slodkieziemniaki-usa.pl

Gnocchi z pesto i fasolką szparagową

Gnocchi z pesto i fasolką szparagową

Poniższy przepis pochodzi z tradycyjnej kuchni Trydentu, gdzie  króluje mięso, głównie dziczyzna i baranina, a także grzyby i oczywiście pasta (głównie gnocchi, papardele), ale przede wszystkim polenta - znany w tym regionie od 1600 roku

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (178 głosów, średnia: 4,34 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  17 lipca 2014 10:49

    Tylko gdzie ja kupię bataty?

    Odpowiedz
  2. lilkawodna  17 lipca 2014 16:41

    W sklepach Piotr i Paweł są.

    Odpowiedz
  3. bbo  17 lipca 2014 19:29

    Ciekawa jestem smaku.

    Odpowiedz
  4. kuki  2 marca 2015 15:58

    kolejny przepis do wypróbowania

    Odpowiedz
  5. Kmakolagwa  20 kwietnia 2015 19:32

    Natępny przeis, który trafia na moją listę potraw do przygotowania.

    Odpowiedz
  6. truskawka89  23 kwietnia 2015 13:13

    smakowicie wygląda

    Odpowiedz
  7. magda6915  14 maja 2015 19:12

    Jeszcze nie jadłam batatów

    Odpowiedz
  8. efffciaa  3 kwietnia 2016 21:38

    Bardzo ciekawy przepis , pomijając fakt , że bataty jest bardzo ciężko dostać 🙂 Ale jak tylko je znajdę to z pewnością wypróbuję ten przepis i się podzielę z wami jak wyszło 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany