Gnocchi z batatów

Gnocchi z batatów

Gnocchi z batatów

Składniki na 4 porcje:

  • 600 g batatów
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 1 pęczek rukoli
  • 30 g parmezanu
  • 20 g pistacji
  • sól
  • 1 jajko (średniej wielkości)
  • 175 g mąki
  • 2 łyżeczki oliwy
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:

1. Bataty umyć i gotować w dużej ilości wody przez 20 minut. Odcedzić, opłukać krótko pod zimną wodą i obrać ze skórki. Nadal gorące, przetrzeć na gładką masę i odstawić do ostygnięcia na 10-20 minut.

2. W tym czasie umyć pomidorki koktajlowe i przekroić na pół. Umyć i osuszyć rukolę. Parmezan zetrzeć na tarce, pistacje grubo posiekać.

3. Masę z batatów posypać ok. 1 łyżeczką soli, dodać jajko i mąkę, wszystko zmiksować. Na stolnicy wysypanej mąką formować podłużne wałeczki (o średnicy ok. 2 cm) i ciąć je na kawałki o grubości ok. 1,5 cm. Każdy lekko spłaszczyć widelcem.

4. Dużą ilość posolonej wody wlać do rondla i doprowadzić do wrzenia. Gnocchi wrzucać porcjami na lekko gotującą się wodę na ok. 5 minut. Kiedy wypłyną, wyjmować łyżką cedzakową i osuszać na ręczniku papierowym.

5. Oliwę rozgrzać na patelni. Smażyć gnocchi na złotobrązowy kolor. Dodać pomidory, lekko podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem, ułożyć na czterech talerzach. Posypać rukolą, parmezanem, pistacjami i podawać.

 

Czas przygotowania: ok. 45 minut

Wartości odżywcze w 1 porcji:

  • Energia: 466 kcal / 1950 kJ
  • Białko: 13,1 g
  • Tłuszcz: 13,8 g
  • Węglowodany: 70,7 g

Więcej przepisów z wykorzystaniem batatów: www.slodkieziemniaki-usa.pl

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (188 głosów, średnia: 4,36 z 5)
zapisuję głos...