Gnocchi z batatów
Gnocchi z batatów
Składniki na 4 porcje:
- 600 g batatów
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 1 pęczek rukoli
- 30 g parmezanu
- 20 g pistacji
- sól
- 1 jajko (średniej wielkości)
- 175 g mąki
- 2 łyżeczki oliwy
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
1. Bataty umyć i gotować w dużej ilości wody przez 20 minut. Odcedzić, opłukać krótko pod zimną wodą i obrać ze skórki. Nadal gorące, przetrzeć na gładką masę i odstawić do ostygnięcia na 10-20 minut.
2. W tym czasie umyć pomidorki koktajlowe i przekroić na pół. Umyć i osuszyć rukolę. Parmezan zetrzeć na tarce, pistacje grubo posiekać.
3. Masę z batatów posypać ok. 1 łyżeczką soli, dodać jajko i mąkę, wszystko zmiksować. Na stolnicy wysypanej mąką formować podłużne wałeczki (o średnicy ok. 2 cm) i ciąć je na kawałki o grubości ok. 1,5 cm. Każdy lekko spłaszczyć widelcem.
4. Dużą ilość posolonej wody wlać do rondla i doprowadzić do wrzenia. Gnocchi wrzucać porcjami na lekko gotującą się wodę na ok. 5 minut. Kiedy wypłyną, wyjmować łyżką cedzakową i osuszać na ręczniku papierowym.
5. Oliwę rozgrzać na patelni. Smażyć gnocchi na złotobrązowy kolor. Dodać pomidory, lekko podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem, ułożyć na czterech talerzach. Posypać rukolą, parmezanem, pistacjami i podawać.
Czas przygotowania: ok. 45 minut
Wartości odżywcze w 1 porcji:
- Energia: 466 kcal / 1950 kJ
- Białko: 13,1 g
- Tłuszcz: 13,8 g
- Węglowodany: 70,7 g
Więcej przepisów z wykorzystaniem batatów: www.slodkieziemniaki-usa.pl