Gicz jagnięca z pomidorami, pieczarkami, pieczoną dynią, ziołami na puree z topinambura

GICZ JAGNIECA Z POMIDORAMI

Gicz jagnięca z pomidorami, pieczarkami, pieczoną dynią, ziołami na puree z topinambura

Składniki:

  • 4 gicze jagnięce
  • 2 średnie czerwone cebule
  • kilka pieczarek
  • 300 g pomidorów pelati
  • gałązka pomidorów koktajlowych
  • kilka ząbków czosnku
  • 150 ml czerwonego wina
  • 1 kg  korzeni topinambura
  • kilka łyżek masła
  • 0,6 kg dyni muskat
  • 2-3 łyżki miodu
  • kilka gałązek rozmarynu
  • kilka gałązek tymianku
  • kilka łyżek sosu sojowego Kikkoman
  • TABASCO® czosnkowe
  • czarny pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Gicze jagnięce obsmażamy na mocny złoto-brązowy kolor z rozmarynem i tymiankiem. Wrzucamy do dużego rondla lub szybkowaru . Obraną cebulę kroimy w kostkę, a czosnek w cienkie plasterki. Zeszklone warzywa dodajemy do jagnięciny. Podlewamy sosem sojowym, czerwonym winem oraz wodą. Dodajemy pokrojone pomidory pelati z sokiem i  dusimy do momentu aż mięso będzie miękkie, a płyn odparuje tworząc aromatyczny sos. Pieczarki płuczemy, kroimy na ćwiartki i obsmażamy na maśle. Pod koniec duszenia mięsa dodajemy je do jagnięciny. Przyprawiamy pieprzem i kilkoma kroplami czosnkowego TABASCO®. Topinambur obieramy, dzielimy na kawałki i gotujemy do miękkości w  niewielkiej ilości lekko osolonej wody. Odlewamy wodę, dodajemy masło i ucieramy na gładkie puree. Dynię obieramy, kroimy w plastry i układamy na pergaminie. Delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem, polewamy miodem i obsypujemy listkami rozmarynu. Pieczemy razem z gałązką pomidorów koktajlowych w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez aż warzywa się skarmelizują (kilkanaście minut). Uduszone do miękkości giczki podajemy ułożone na puree z topinambura, obłożone pieczoną dynią, pomidorkami koktajlowymi, obsypane listkami świeżego tymianku i rozmarynu.

 

 

 Ambasadorem marki Kikkoman oraz TABASCO® jest Grzegorz Łapanowski, znany kucharz i dziennikarz kulinarny, prowadzący kulinarny program TOP Chef. Miłośnik polskiej kuchni i naturalnych składników, proponuje wykorzystanie sosów Kikkoman i TABASCO® w rodzimej kuchni.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (147 głosów, średnia: 4,74 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. bbo  24 lutego 2014 18:57

    Tu już trzeba nie lada umniejętnosci.

    Odpowiedz
  2. scrabble  12 kwietnia 2015 20:41

    Podane w bardzo fajny sposób, wygląda pysznie.

    Odpowiedz
  3. efffciaa  8 marca 2016 15:18

    Uwielbiam jagnięcinę , jak jest dobrze zrobiona jest bardzo smaczna i delikatna jednak jest to mięso dość trudne do zrobienia i czasochłonne .

    Odpowiedz
  4. marcia7  15 sierpnia 2016 19:56

    Jagnięcina to najlepsze mięsko

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany