Gicz jagnięca z pomidorami, pieczarkami, pieczoną dynią, ziołami na puree z topinambura
Gicz jagnięca z pomidorami, pieczarkami, pieczoną dynią, ziołami na puree z topinambura
Składniki:
- 4 gicze jagnięce
- 2 średnie czerwone cebule
- kilka pieczarek
- 300 g pomidorów pelati
- gałązka pomidorów koktajlowych
- kilka ząbków czosnku
- 150 ml czerwonego wina
- 1 kg korzeni topinambura
- kilka łyżek masła
- 0,6 kg dyni muskat
- 2-3 łyżki miodu
- kilka gałązek rozmarynu
- kilka gałązek tymianku
- kilka łyżek sosu sojowego Kikkoman
- TABASCO® czosnkowe
- czarny pieprz
- tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Gicze jagnięce obsmażamy na mocny złoto-brązowy kolor z rozmarynem i tymiankiem. Wrzucamy do dużego rondla lub szybkowaru . Obraną cebulę kroimy w kostkę, a czosnek w cienkie plasterki. Zeszklone warzywa dodajemy do jagnięciny. Podlewamy sosem sojowym, czerwonym winem oraz wodą. Dodajemy pokrojone pomidory pelati z sokiem i dusimy do momentu aż mięso będzie miękkie, a płyn odparuje tworząc aromatyczny sos. Pieczarki płuczemy, kroimy na ćwiartki i obsmażamy na maśle. Pod koniec duszenia mięsa dodajemy je do jagnięciny. Przyprawiamy pieprzem i kilkoma kroplami czosnkowego TABASCO®. Topinambur obieramy, dzielimy na kawałki i gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości lekko osolonej wody. Odlewamy wodę, dodajemy masło i ucieramy na gładkie puree. Dynię obieramy, kroimy w plastry i układamy na pergaminie. Delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem, polewamy miodem i obsypujemy listkami rozmarynu. Pieczemy razem z gałązką pomidorów koktajlowych w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez aż warzywa się skarmelizują (kilkanaście minut). Uduszone do miękkości giczki podajemy ułożone na puree z topinambura, obłożone pieczoną dynią, pomidorkami koktajlowymi, obsypane listkami świeżego tymianku i rozmarynu.
Ambasadorem marki Kikkoman oraz TABASCO® jest Grzegorz Łapanowski, znany kucharz i dziennikarz kulinarny, prowadzący kulinarny program TOP Chef. Miłośnik polskiej kuchni i naturalnych składników, proponuje wykorzystanie sosów Kikkoman i TABASCO® w rodzimej kuchni.