Giada De Laurentiis: Proste i szybkie bolognese

Zastanawiasz się jak zrobić proste i szybkie bolognese? Spróbuj tego oryginalnego przepisu! Poleca: Giada De Laurentiis!

proste bolognese

Składniki:

4 łyżki stołowe oleju z oliwek extra virgin

1 średnia cebula, pokrojona

2 ząbki czosnku, obrane, posiekane

1 łodyga selera, posiekana

1 marchewka, posiekana

500g mielonej wołowiny

2 (400g) puszki pokrojonych pomidorów

10g włoskiej pietruszki, posiekanej

8 świeżych liści bazylii, posiekanych

Sól i świeżo zmielony czarny pieprz

25g świeżo startego sera Pecorino Romano

Jak przyrządzić proste bolognese

1) Wlej olej do dużej patelni, podgrzej na średnim ogniu. Gdy dojdzie do temperatury, wrzuć cebulę i czosnek i podsmaż aż cebula zmięknie, około 8 minut. Dodaj seler i marchewkę, smaż przez 5 minut.

2) Zwiększ ogień i dodaj mielonej wołowiny. Smaż, często mieszając i rozdrabniając grudki, smaż aż mięso straci różowy kolor, około 8 minut. Dodaj pomidory, pietruszkę i bazylię i smaż na średnim ogniu aż sos zgęstnieje, około pół godziny.

3) Przypraw do smaku. Udekoruj sos startym serem Pecorino Romano. Podaj na gorąco.

 

logo

 

Więcej propozycji na smakowite dania wg receptur Giady De Laurentiis można znaleźć w  programie „Kuchnia włoska na co dzień”, który jest emitowany na Polsat Food Network.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (164 głosów, średnia: 4,63 z 5)
zapisuję głos...