Giada De Laurentiis: Proste i szybkie bolognese
Zastanawiasz się jak zrobić proste i szybkie bolognese? Spróbuj tego oryginalnego przepisu! Poleca: Giada De Laurentiis!
Składniki:
4 łyżki stołowe oleju z oliwek extra virgin
1 średnia cebula, pokrojona
2 ząbki czosnku, obrane, posiekane
1 łodyga selera, posiekana
1 marchewka, posiekana
500g mielonej wołowiny
2 (400g) puszki pokrojonych pomidorów
10g włoskiej pietruszki, posiekanej
8 świeżych liści bazylii, posiekanych
Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
25g świeżo startego sera Pecorino Romano
Jak przyrządzić proste bolognese
1) Wlej olej do dużej patelni, podgrzej na średnim ogniu. Gdy dojdzie do temperatury, wrzuć cebulę i czosnek i podsmaż aż cebula zmięknie, około 8 minut. Dodaj seler i marchewkę, smaż przez 5 minut.
2) Zwiększ ogień i dodaj mielonej wołowiny. Smaż, często mieszając i rozdrabniając grudki, smaż aż mięso straci różowy kolor, około 8 minut. Dodaj pomidory, pietruszkę i bazylię i smaż na średnim ogniu aż sos zgęstnieje, około pół godziny.
3) Przypraw do smaku. Udekoruj sos startym serem Pecorino Romano. Podaj na gorąco.
Więcej propozycji na smakowite dania wg receptur Giady De Laurentiis można znaleźć w programie „Kuchnia włoska na co dzień”, który jest emitowany na Polsat Food Network.