Giada De Laurentiis: Pieczony kalafior z parmesanem i pancettą

Pieczony_kalafior_z_parmezanem_i_pancetta

Pieczony kalafior z parmesanem i pancettą

wg Giady De Laurentiis z programu „Kuchnia włoska na co dzień”

Składniki:

1 kalafior pokrojony na kawałki

60g pancetty, pokrojona w kostkę

55g masła

40g zwykłej mąki

375ml mleka

1 ząbek czosnku, cały

1 łyżeczka płatków chili

100g startego Parmezanu

¼ łyżeczki soli

¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

1/8 łyżeczki świeżo startej gałki

30g bułki tartej

Jak przyrządzić

Pieczony kalafior z parmezanem i pancettą

1) Podgrzej piekarnik do 180 stopni.

2) Zagotuj garnek osolonej wody. Zblanszuj kalafior przez 2 minuty. Przenieś kalafior na tackę posmarowaną masłem i odstaw na około 5 minut.

3) Na małej patelni podsmaż pancetta na średnim ogniu. Przenieś do małej miski i odstaw na bok.

4) Na tej samej patelni roztop masło. Dodaj mąkę i mieszaj aż wszystko się połączy. Mieszaj przez kolejne 2 minuty. Powoli dodaj mleko, nieustannie mieszając aż znikną grudki. Dodaj ząbek czosnku i płatki chili, zamieszaj sos aż całość zgęstnieje.

5) Dodaj parmezan, sól, gałkę oraz resztę pancetty. Wymieszaj. Polej kalafior sosem i posyp bułką tartą.

6) Piecz aż bułka nabierze złotego koloru, około 25 minut.

7) Podawaj natychmiast.

Więcej propozycji na smakowite dania wg receptur Giady De Laurentiis można znaleźć w  programie „Kuchnia włoska na co dzień”, który jest emitowany na Polsat Food Network.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (198 głosów, średnia: 4,69 z 5)
loading... zapisuję głos...