Giada De Laurentiis: Pieczony kalafior z parmesanem i pancettą
Pieczony kalafior z parmesanem i pancettą
wg Giady De Laurentiis z programu „Kuchnia włoska na co dzień”
Składniki:
1 kalafior pokrojony na kawałki
60g pancetty, pokrojona w kostkę
55g masła
40g zwykłej mąki
375ml mleka
1 ząbek czosnku, cały
1 łyżeczka płatków chili
100g startego Parmezanu
¼ łyżeczki soli
¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1/8 łyżeczki świeżo startej gałki
30g bułki tartej
Jak przyrządzić
Pieczony kalafior z parmezanem i pancettą
1) Podgrzej piekarnik do 180 stopni.
2) Zagotuj garnek osolonej wody. Zblanszuj kalafior przez 2 minuty. Przenieś kalafior na tackę posmarowaną masłem i odstaw na około 5 minut.
3) Na małej patelni podsmaż pancetta na średnim ogniu. Przenieś do małej miski i odstaw na bok.
4) Na tej samej patelni roztop masło. Dodaj mąkę i mieszaj aż wszystko się połączy. Mieszaj przez kolejne 2 minuty. Powoli dodaj mleko, nieustannie mieszając aż znikną grudki. Dodaj ząbek czosnku i płatki chili, zamieszaj sos aż całość zgęstnieje.
5) Dodaj parmezan, sól, gałkę oraz resztę pancetty. Wymieszaj. Polej kalafior sosem i posyp bułką tartą.
6) Piecz aż bułka nabierze złotego koloru, około 25 minut.
7) Podawaj natychmiast.
Więcej propozycji na smakowite dania wg receptur Giady De Laurentiis można znaleźć w programie „Kuchnia włoska na co dzień”, który jest emitowany na Polsat Food Network.