Giada De Laurentiis: Fusilli z kiełbasą, karczochami i suszonymi pomidorami

Fusilli-z-kiełbasą,-karczochami-i-suszonymi-pomidorami

Składniki na danie – Fusilli z kiełbasą, karczochami i suszonymi pomidorami:

165g odsączonych suszonych na słońcu pomidorów, w plastrach, zostaw 2 łyżki stołowe oliwy

5kg włoskiej ostrej kiełbasy, bez skórki

2 (225g) paczki karczochów

2 duże ząbki czosnku, posiekane

390ml bulionu rosołowego

110ml wytrawnego białego wina

450g makaronu fusilli

110g startego Parmesanu, plus trochę do ozdoby

75g siekanych liści świeżej bazylii

55g siekanych liści świeżej włoskiej pietruszki

225g pakowanej w wodzie mozzarella, odsączonej, pokrojonej w kostkę, opcja

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

 

Jak przyrządzić

1) Podgrzej oliwę z pomidorów na ciężkiej patelni na średnim ogniu. Dodaj kiełbasę i smaż aż zbrązowieje, rozdrobnij mięso widelcem na małe kawałki, smaż około 8 minut.

2) Przełóż kiełbasę do miski. Na patelnię wrzuć karczochy oraz czosnek i smaż na średnim ogniu aż czosnek zmięknie, około 2 minuty. Dodaj bulion, wino i pomidory. Gotuj na średnim ogniu aż sos się zredukuje, od czasu do czasu mieszając, około 8 minut.

3) W tym czasie zagotuj duży garnek osolonej wody. Ugotuj fusilli al dente, często mieszając, około 8 minut. Odsącz (nie płucz) pastę. Dodaj makaron, kiełbasę, 110g Parmesanu, bazylię, pietruszkę do karczochów. Przemieszaj aż makaron wchłonie sos. Dodaj mozarellę. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj na talerzu udekorowanym kawałkami sera Parmesan.
logo

 

Więcej propozycji na smakowite dania wg receptur Giady De Laurentiis można znaleźć w  programie „Kuchnia włoska na co dzień”, który jest emitowany na Polsat Food Network.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (88 głosów, średnia: 4,92 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. bbo  6 lutego 2014 18:58

    Pychota!

    Odpowiedz
  2. girlblack  17 kwietnia 2015 19:30

    jak ja uwielbiam makaron!

    Odpowiedz
  3. efffciaa  25 kwietnia 2016 20:44

    Typowo włoskie danie i to z pewnością ociekające tłuszczem – jak większość włoskich dań . Niestety to nie do końca jest kuchnia dla mnie i mojej rodziny 🙁

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.