Giada De Laurentiis: Fusilli z kiełbasą, karczochami i suszonymi pomidorami
Giada De Laurentiis poleca: Fusilli z kiełbasą z dodatkiem karczochów i suszonych pomidorów to danie, którym zachwycisz swoich znajomych! Spróbuj już dziś!
Składniki na danie – Fusilli z kiełbasą, karczochami i suszonymi pomidorami:
- 165g odsączonych suszonych na słońcu pomidorów, w plastrach, zostaw 2 łyżki stołowe oliwy
- 5kg włoskiej ostrej kiełbasy, bez skórki
- 2 (225g) paczki karczochów
- 2 duże ząbki czosnku, posiekane
- 390ml bulionu rosołowego
- 110ml wytrawnego białego wina
- 450g makaronu fusilli
- 110g startego Parmesanu, plus trochę do ozdoby
- 75g siekanych liści świeżej bazylii
- 55g siekanych liści świeżej włoskiej pietruszki
- 225g pakowanej w wodzie mozzarella, odsączonej, pokrojonej w kostkę, opcja
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Jak przyrządzić
1) Podgrzej oliwę z pomidorów na ciężkiej patelni na średnim ogniu. Dodaj kiełbasę i smaż aż zbrązowieje, rozdrobnij mięso widelcem na małe kawałki, smaż około 8 minut.
2) Przełóż kiełbasę do miski. Na patelnię wrzuć karczochy oraz czosnek i smaż na średnim ogniu aż czosnek zmięknie, około 2 minuty. Dodaj bulion, wino i pomidory. Gotuj na średnim ogniu aż sos się zredukuje, od czasu do czasu mieszając, około 8 minut.
3) W tym czasie zagotuj duży garnek osolonej wody. Ugotuj fusilli al dente, często mieszając, około 8 minut. Odsącz (nie płucz) pastę. Dodaj makaron, kiełbasę, 110g Parmesanu, bazylię, pietruszkę do karczochów. Przemieszaj aż makaron wchłonie sos. Dodaj mozarellę. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj na talerzu udekorowanym kawałkami sera Parmesan.
Więcej propozycji na smakowite dania wg receptur Giady De Laurentiis można znaleźć w programie „Kuchnia włoska na co dzień”, który jest emitowany na Polsat Food Network.