Giada De Laurentiis – Crostini ze słodkiego groszku

Giada De Laurentiis Crostini ze słodkiego groszku to przystawka, którą oczarujesz znajomych na następnym spotkaniu towarzyskim! Spróbuj już dziś!

Crostini ze slodkiego groszkuSkładniki na danie – Giada De Laurentiis Crostini ze słodkiego groszku:

Słodki groszek:

  • 500ml bulionu rosołowego lub wody
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 450g mrożonego groszku
  • 10g świeżo siekanej mięty
  • ¾  łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki świeżo zmielonego zielonego pieprzu
  • 125ml śmietany do ubijania
  • 90g drobno pokrojonego prosciutto

Crostini:

  • 1 bagietka, pokrojona na plastry grubości 1 cm
  • Oliwa z oliwek extra-virgin, do skrapiania
  • 3 lub 4 ząbki czosnku

Jak przyrządzić

1) Na średnim ogniu podgrzej bulion i płatki chili na średniej patelni aż bulion się zagotuje. Dodaj groszek i gotuj aż zmięknie, około 5 minut. Odsącz groszek na sitku.

2) Włóż groszek do blendera wraz z miętą, solą i pieprzem. Zrób puree. Nałóż puree do średniej miski i wstaw do lodówki na około 30 minut.

3) Podgrzej piekarnik do 190 stopni. Połóż plastry bagietki na tacce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku aż staną się chrupkie i zbrązowieją na bokach, około 10 minut.

4) Gdy grzanki są wciąż ciepłe skrop je oliwą. Potrzyj każdą grzankę ząbkiem czosnku.

5) Na koniec ubij pianę na sztywno a następnie wbij pianę w puree. Nałóż po jednej łyżce stołowej puree na każdą grzankę. Posyp odrobiną prosciutto. Podawaj natychmiast.

 

Więcej propozycji na smakowite dania wg receptur Giady De Laurentiis można znaleźć w  programie „Kuchnia włoska na co dzień”, który jest emitowany na Polsat Food Network.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (192 głosów, średnia: 4,59 z 5)
zapisuję głos...