Giada De Laurentiis – Crostini ze słodkiego groszku
Giada De Laurentiis Crostini ze słodkiego groszku to przystawka, którą oczarujesz znajomych na następnym spotkaniu towarzyskim! Spróbuj już dziś!
Składniki na danie – Giada De Laurentiis Crostini ze słodkiego groszku:
Słodki groszek:
- 500ml bulionu rosołowego lub wody
- 1 łyżeczka płatków chili
- 450g mrożonego groszku
- 10g świeżo siekanej mięty
- ¾ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki świeżo zmielonego zielonego pieprzu
- 125ml śmietany do ubijania
- 90g drobno pokrojonego prosciutto
Crostini:
- 1 bagietka, pokrojona na plastry grubości 1 cm
- Oliwa z oliwek extra-virgin, do skrapiania
- 3 lub 4 ząbki czosnku
Jak przyrządzić
1) Na średnim ogniu podgrzej bulion i płatki chili na średniej patelni aż bulion się zagotuje. Dodaj groszek i gotuj aż zmięknie, około 5 minut. Odsącz groszek na sitku.
2) Włóż groszek do blendera wraz z miętą, solą i pieprzem. Zrób puree. Nałóż puree do średniej miski i wstaw do lodówki na około 30 minut.
3) Podgrzej piekarnik do 190 stopni. Połóż plastry bagietki na tacce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku aż staną się chrupkie i zbrązowieją na bokach, około 10 minut.
4) Gdy grzanki są wciąż ciepłe skrop je oliwą. Potrzyj każdą grzankę ząbkiem czosnku.
5) Na koniec ubij pianę na sztywno a następnie wbij pianę w puree. Nałóż po jednej łyżce stołowej puree na każdą grzankę. Posyp odrobiną prosciutto. Podawaj natychmiast.
Więcej propozycji na smakowite dania wg receptur Giady De Laurentiis można znaleźć w programie „Kuchnia włoska na co dzień”, który jest emitowany na Polsat Food Network.