Gęsie udo z modrą kapustą i buraczkami

gesie-udoGęsie udo z modrą kapustą i buraczkami

Składniki:

  • 4 gęsie udka
  • 2 łyżki sosu sojowego Kikkoman
  • 2 -3 łyżki miodu
  • 2  ząbki czosnku
  • Kilka gałązek tymianku
  • Czarny pieprz

 

Wykonanie:

Sos sojowy mieszamy z miodem i roztartym czosnkiem. Nacieramy gęsie udka. Obkładamy gałązkami tymianku i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy około 1-1,5 godz. W trakcie pieczenia polewamy udka tłuszczem który się wytopi. Podajemy z ulubionym puree lub pieczonymi ziemniakami, modrą kapustą i sałatką z buraczków skropioną sosem TABASCO®.

 

Autorem przepisu jest Grzegorz Łapanowski, znany kucharz i dziennikarz kulinarny, prowadzący kulinarny program TOP Chef. Miłośnik polskiej kuchni i naturalnych składników, proponuje wykorzystanie sosów Kikkoman oraz TABASCO® w rodzimej kuchni.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (186 głosów, średnia: 4,12 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  30 sierpnia 2014 17:16

    Nigdy nie jadłam gęsiny. Wygląda pysznie.

    Odpowiedz
  2. as_sa  31 sierpnia 2014 16:12

    Ja też nie miałam jeszcze nigdy okazji by skosztować gęsi, no może w restauracji ale jakoś nie byłam do niej przekonana 😉

    Odpowiedz
  3. bbo  31 sierpnia 2014 19:16

    Ja też nie znam smaku gęsiny. A za buraczki dziękuję – jedyne warzywo, którego nie cierpię.

    Odpowiedz
  4. efffciaa  14 marca 2016 15:26

    To tak mi na śląską kuchnię wygląda , mięso z gęsi jest specyficzne , ale bardzo smaczne . Ja wiem , że w polskiej kuchni królują kurczaki i świnki 🙂 ale gęsi , kaczki i jagnięcinka 🙂

    Odpowiedz
  5. efffciaa  14 marca 2016 15:26

    czy wołowina też są przepyszne 🙂 a w kuchni trzeba czasem coś zmieniać 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany