Gęsie udo z modrą kapustą i buraczkami

gesie-udoGęsie udo z modrą kapustą i buraczkami

Składniki:

  • 4 gęsie udka
  • 2 łyżki sosu sojowego Kikkoman
  • 2 -3 łyżki miodu
  • 2  ząbki czosnku
  • Kilka gałązek tymianku
  • Czarny pieprz

 

Wykonanie:

Sos sojowy mieszamy z miodem i roztartym czosnkiem. Nacieramy gęsie udka. Obkładamy gałązkami tymianku i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy około 1-1,5 godz. W trakcie pieczenia polewamy udka tłuszczem który się wytopi. Podajemy z ulubionym puree lub pieczonymi ziemniakami, modrą kapustą i sałatką z buraczków skropioną sosem TABASCO®.

 

Autorem przepisu jest Grzegorz Łapanowski, znany kucharz i dziennikarz kulinarny, prowadzący kulinarny program TOP Chef. Miłośnik polskiej kuchni i naturalnych składników, proponuje wykorzystanie sosów Kikkoman oraz TABASCO® w rodzimej kuchni.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (206 głosów, średnia: 4,18 z 5)
zapisuję głos...