Gęsie udo z modrą kapustą i buraczkami
Gęsie udo z modrą kapustą i buraczkami
Składniki:
- 4 gęsie udka
- 2 łyżki sosu sojowego Kikkoman
- 2 -3 łyżki miodu
- 2 ząbki czosnku
- Kilka gałązek tymianku
- Czarny pieprz
Wykonanie:
Sos sojowy mieszamy z miodem i roztartym czosnkiem. Nacieramy gęsie udka. Obkładamy gałązkami tymianku i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy około 1-1,5 godz. W trakcie pieczenia polewamy udka tłuszczem który się wytopi. Podajemy z ulubionym puree lub pieczonymi ziemniakami, modrą kapustą i sałatką z buraczków skropioną sosem TABASCO®.
Autorem przepisu jest Grzegorz Łapanowski, znany kucharz i dziennikarz kulinarny, prowadzący kulinarny program TOP Chef. Miłośnik polskiej kuchni i naturalnych składników, proponuje wykorzystanie sosów Kikkoman oraz TABASCO® w rodzimej kuchni.
Nigdy nie jadłam gęsiny. Wygląda pysznie.
Ja też nie miałam jeszcze nigdy okazji by skosztować gęsi, no może w restauracji ale jakoś nie byłam do niej przekonana 😉
Ja też nie znam smaku gęsiny. A za buraczki dziękuję – jedyne warzywo, którego nie cierpię.
To tak mi na śląską kuchnię wygląda , mięso z gęsi jest specyficzne , ale bardzo smaczne . Ja wiem , że w polskiej kuchni królują kurczaki i świnki 🙂 ale gęsi , kaczki i jagnięcinka 🙂
czy wołowina też są przepyszne 🙂 a w kuchni trzeba czasem coś zmieniać 🙂