Gęsie udo z modrą kapustą i buraczkami
Gęsie udo z modrą kapustą i buraczkami
Składniki:
- 4 gęsie udka
- 2 łyżki sosu sojowego Kikkoman
- 2 -3 łyżki miodu
- 2 ząbki czosnku
- Kilka gałązek tymianku
- Czarny pieprz
Wykonanie:
Sos sojowy mieszamy z miodem i roztartym czosnkiem. Nacieramy gęsie udka. Obkładamy gałązkami tymianku i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy około 1-1,5 godz. W trakcie pieczenia polewamy udka tłuszczem który się wytopi. Podajemy z ulubionym puree lub pieczonymi ziemniakami, modrą kapustą i sałatką z buraczków skropioną sosem TABASCO®.
Autorem przepisu jest Grzegorz Łapanowski, znany kucharz i dziennikarz kulinarny, prowadzący kulinarny program TOP Chef. Miłośnik polskiej kuchni i naturalnych składników, proponuje wykorzystanie sosów Kikkoman oraz TABASCO® w rodzimej kuchni.