Gęś pieczona z jabłkami, majerankiem i sosem sojowym
Gęś pieczona z jabłkami, majerankiem i sosem sojowym
Składniki:
– 1 cała tuszka gęsi
– kilka średnich czerwonych jabłek
– kilka łyżek suszonego majeranku
– kilka gałązek tymianku
– kilka gałązek rozmarynu
– kilka łyżek sosu sojowego Kikkoman
– 2-3 łyżki miodu
– czarny pieprz
– sól
Sposób przygotowania:
Tuszkę gęsi oczyścić, umyć i osuszyć. Wnętrze natrzeć pieprzem i solą. Jabłka umyć i pokroić w cząstki. Wymieszać z majerankiem i ciasno upchnąć wewnątrz gęsi. Wierzch gęsi, także mocno przyprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem. Obłożyć gałązkami świeżego rozmarynu i tymianku. Wstawić do nagrzanego na 150-160°C piekarnika i piec 2,5-3h. W trakcie pieczenia zebrać
do miseczki trochę tłuszczu, który się wytopi i wymieszać go z sosem sojowym i miodem. Pół godziny przed końcem pieczenia co kilka minut polewać gęś sosem. Dzięki temu skórka zarumieni się i upiecze „na chrupko”. Po upieczeniu wyjąć ze środka gęsi cząstki owoców. Podawać z ulubionymi dodatkami lub np. z puree selerowym lub pietruszkowym.
Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego, który jest ambasadorem marki Kikkoman oraz TABASCO®. Grzegorz Łapanowski jest znanym kucharzem i dziennikarzem kulinarnym, prowadzącym kulinarny program TOP Chef. Miłośnik polskiej kuchni i naturalnych składników, proponuje wykorzystanie sosów Kikkoman oraz TABASCO® w rodzimej kuchni.
Nie jadłam nigdy kaczki:-(.
Ja też nie.
Gęsina jest przeze mnie jeszcze nie odkryta 😉