Gęś pieczona z jabłkami, majerankiem i sosem sojowym

 

Ges_pieczona_KikkomanGęś pieczona z jabłkami, majerankiem i sosem sojowym

Składniki:

–        1 cała tuszka gęsi

–        kilka  średnich czerwonych  jabłek

–        kilka łyżek suszonego majeranku

–        kilka gałązek tymianku

–        kilka gałązek rozmarynu

–        kilka łyżek sosu sojowego Kikkoman

–        2-3 łyżki miodu

–        czarny pieprz

–        sól

 Sposób przygotowania:

Tuszkę gęsi oczyścić, umyć i osuszyć. Wnętrze  natrzeć  pieprzem i solą. Jabłka umyć i pokroić w cząstki. Wymieszać z majerankiem i ciasno upchnąć wewnątrz gęsi. Wierzch gęsi, także mocno przyprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem. Obłożyć gałązkami świeżego rozmarynu i tymianku. Wstawić do nagrzanego na 150-160°C piekarnika i piec 2,5-3h. W trakcie pieczenia zebrać
do miseczki trochę tłuszczu, który się wytopi  i wymieszać go z sosem sojowym i miodem. Pół godziny przed końcem pieczenia co kilka minut polewać gęś sosem. Dzięki temu skórka zarumieni się i upiecze „na chrupko”. Po upieczeniu wyjąć ze środka gęsi cząstki owoców. Podawać z ulubionymi dodatkami lub np. z puree selerowym lub pietruszkowym.

 

Przepis autorstwa  Grzegorza Łapanowskiego, który jest ambasadorem marki Kikkoman oraz TABASCO®. Grzegorz Łapanowski jest znanym kucharzem i dziennikarzem kulinarnym, prowadzącym kulinarny program TOP Chef. Miłośnik polskiej kuchni i naturalnych składników, proponuje wykorzystanie sosów Kikkoman oraz TABASCO® w rodzimej kuchni.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (185 głosów, średnia: 4,44 z 5)
zapisuję głos...