Gęś pieczona z jabłkami, majerankiem i sosem sojowym

Ges_pieczona_Kikkoman

Gęś pieczona – Kikkoman, fot. mat. nadesłane

Gęś pieczona z jabłkami, majerankiem i sosem sojowym

Składniki:

  • –        1 cała tuszka gęsi
  • –        kilka  średnich czerwonych  jabłek
  • –        kilka łyżek suszonego majeranku
  • –        kilka gałązek tymianku
  • –        kilka gałązek rozmarynu
  • –        kilka łyżek sosu sojowego Kikkoman
  • –        2-3 łyżki miodu
  • –        czarny pieprz
  • –        sól

 Sposób przygotowania:

  1. Tuszkę gęsi oczyścić, umyć i osuszyć. Wnętrze  natrzeć  pieprzem i solą. Jabłka umyć i pokroić w cząstki. Wymieszać z majerankiem i ciasno upchnąć wewnątrz gęsi.
  2. Wierzch gęsi, także mocno przyprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem. Obłożyć gałązkami świeżego rozmarynu i tymianku.
  3. Wstawić do nagrzanego na 150-160°C piekarnika i piec 2,5-3h.
  4. W trakcie pieczenia zebrać do miseczki trochę tłuszczu, który się wytopi  i wymieszać go z sosem sojowym i miodem.
  5. Pół godziny przed końcem pieczenia co kilka minut polewać gęś sosem.
  6. Dzięki temu skórka zarumieni się i upiecze „na chrupko”. Po upieczeniu wyjąć ze środka gęsi cząstki owoców. Podawać z ulubionymi dodatkami lub np. z puree selerowym lub pietruszkowym.

Przepis autorstwa  Grzegorza Łapanowskiego, który jest ambasadorem marki Kikkoman oraz TABASCO®. Grzegorz Łapanowski jest znanym kucharzem i dziennikarzem kulinarnym, prowadzącym kulinarny program TOP Chef. Miłośnik polskiej kuchni i naturalnych składników, proponuje wykorzystanie sosów Kikkoman oraz TABASCO® w rodzimej kuchni.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (185 głosów, średnia: 4,44 z 5)
loading... zapisuję głos...