Gęś pieczona z jabłkami, majerankiem i sosem sojowym
Gęś pieczona z jabłkami, majerankiem i sosem sojowym
Składniki:
- – 1 cała tuszka gęsi
- – kilka średnich czerwonych jabłek
- – kilka łyżek suszonego majeranku
- – kilka gałązek tymianku
- – kilka gałązek rozmarynu
- – kilka łyżek sosu sojowego Kikkoman
- – 2-3 łyżki miodu
- – czarny pieprz
- – sól
Sposób przygotowania:
- Tuszkę gęsi oczyścić, umyć i osuszyć. Wnętrze natrzeć pieprzem i solą. Jabłka umyć i pokroić w cząstki. Wymieszać z majerankiem i ciasno upchnąć wewnątrz gęsi.
- Wierzch gęsi, także mocno przyprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem. Obłożyć gałązkami świeżego rozmarynu i tymianku.
- Wstawić do nagrzanego na 150-160°C piekarnika i piec 2,5-3h.
- W trakcie pieczenia zebrać do miseczki trochę tłuszczu, który się wytopi i wymieszać go z sosem sojowym i miodem.
- Pół godziny przed końcem pieczenia co kilka minut polewać gęś sosem.
- Dzięki temu skórka zarumieni się i upiecze „na chrupko”. Po upieczeniu wyjąć ze środka gęsi cząstki owoców. Podawać z ulubionymi dodatkami lub np. z puree selerowym lub pietruszkowym.
Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego, który jest ambasadorem marki Kikkoman oraz TABASCO®. Grzegorz Łapanowski jest znanym kucharzem i dziennikarzem kulinarnym, prowadzącym kulinarny program TOP Chef. Miłośnik polskiej kuchni i naturalnych składników, proponuje wykorzystanie sosów Kikkoman oraz TABASCO® w rodzimej kuchni.