Udka gęsie duszone z jabłkami
Składniki:
- 2 udka z gęsi
- łyżka smalcu
- 15 g przyprawy do kurczaka Knorr
- cebula
- 4 jabłka
- litr rosołu
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka majeranku
Sposób przygotowania:
- Gęś umyj i posyp dokładnie przyprawą Knorr, która nada aromatu panierce.
- Cebulę obierz i drobno pokrój w kostkę.
- Rozgrzej w rondlu smalec i obsmaż gęś razem z cebulą.
- Podlej rosołem i duś do miękkości.
- Do miękkiego mięsa dodaj obrane i pokrojone na ćwiartki jabłka, cynamon i gałkę muszkatołową oraz majeranek. Duś wszystko jeszcze przez chwilę, aż jabłka zmiękną, ale się nie rozpadną.

Nadziewana pieczona kaczka – w stylu Rezy Mahammada
Danie: Nadziewana pieczona kaczka jest autorskim przepisem Rezy Mahammada - gościa specjalnego polskiej edycji Top Chef (Polsat Food Network) Składniki na danie: Nadziewana pieczona kaczka 1 duża kaczka, minimum 1,6kg 2 obrane i grubo pokrojone, duże cebule
Komentarze
Wygląda smakowicie! 🙂
Potrawa pieknie sie prezentuje .nic tylko chwycić za sztucce i delektować sie smakiem.Przez wiele lat unikałam gęsiny zrażona jej posmakiem.Okazało się ,że wystarczy ję odpowiednio dobrze przprawić a smakiem zaskoczy każdego .
Moda na gęsinę zapanowała.
Jaka apetyczna ta gęś.
cudne danie i takie eleganckie
Moim zdaniem gęsina to wyborne mięsko , tylko trzeba je umieć zrobić . Ja najczęściej robię ją właśnie z jabłkami lub z pomarańczami – w obydwóch przypadkach smakuje świetnie .