Gęś duszona z jabłkami

ges_duszona_z_jablkami

Składniki:

  • 2 udka z gęsi ­ 
  • łyżka smalcu
  • 15 g przyprawy do kurczaka Knorr ­ 
  • cebula ­ 
  • 4 jabłka 
  • litr rosołu
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • łyżeczka cynamonu 
  • łyżeczka majeranku 

Sposób przygotowania:

  1. Gęś umyj i posyp dokładnie przyprawą Knorr, która nada aromatu panierce.
  2. Cebulę obierz i drobno pokrój w kostkę.
  3. Rozgrzej w rondlu smalec i obsmaż gęś razem z cebulą.
  4. Podlej rosołem i duś do miękkości.
  5. Do miękkiego mięsa dodaj obrane i pokrojone na ćwiartki jabłka, cynamon i gałkę muszkatołową oraz majeranek. Duś wszystko jeszcze przez chwilę, aż jabłka zmiękną, ale się nie rozpadną.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (218 głosów, średnia: 4,67 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Aneta  14 listopada 2016 12:41

    Wygląda smakowicie! 🙂

    Odpowiedz
  2. luna341  14 listopada 2016 15:17

    Potrawa pieknie sie prezentuje .nic tylko chwycić za sztucce i delektować sie smakiem.Przez wiele lat unikałam gęsiny zrażona jej posmakiem.Okazało się ,że wystarczy ję odpowiednio dobrze przprawić a smakiem zaskoczy każdego .

    Odpowiedz
  3. martucha180  14 listopada 2016 15:54

    Moda na gęsinę zapanowała.

    Odpowiedz
  4. macierzanka  15 listopada 2016 10:12

    Jaka apetyczna ta gęś.

    Odpowiedz
  5. marcia7  6 stycznia 2017 11:52

    cudne danie i takie eleganckie

    Odpowiedz
  6. efffciaa  11 maja 2017 14:47

    Moim zdaniem gęsina to wyborne mięsko , tylko trzeba je umieć zrobić . Ja najczęściej robię ją właśnie z jabłkami lub z pomarańczami – w obydwóch przypadkach smakuje świetnie .

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany