Redakcja, 26 grudnia 2020
Udka gęsie duszone z jabłkami
Składniki:
- 2 udka z gęsi
- łyżka smalcu
- 15 g przyprawy do kurczaka Knorr
- cebula
- 4 jabłka
- litr rosołu
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka majeranku
Sposób przygotowania:
- Gęś umyj i posyp dokładnie przyprawą Knorr, która nada aromatu panierce.
- Cebulę obierz i drobno pokrój w kostkę.
- Rozgrzej w rondlu smalec i obsmaż gęś razem z cebulą.
- Podlej rosołem i duś do miękkości.
- Do miękkiego mięsa dodaj obrane i pokrojone na ćwiartki jabłka, cynamon i gałkę muszkatołową oraz majeranek. Duś wszystko jeszcze przez chwilę, aż jabłka zmiękną, ale się nie rozpadną.