Genodieta – na czym polega i jak się ją układa

jak to jest, że Twoja koleżanka może pochłaniać ogromne ilości jedzenia, niekoniecznie dietetycznego i niekoniecznie zdrowego, ale potrafi zachować szczupłą figurę? Ty z kolei jesteś na diecie, ćwiczysz, ale wciąż nie możesz osiągnąć założonej wagi, a cholesterol jest ciągle wysoki? Wspólnie z dr Moniką Dąbrowską-Molendą, dietetykiem ze Szpitala Medicover wyjaśniamy czym jest genodieta – na czym polega i jak się ją układa.

Związek między dietą a zdrowiem to zagadnienie skomplikwoane, a przede wszystkim indywidualne, bowiem zależy od genów, których zestaw dla kazdego z nas jest  inny.

 Genodieta – Dane zapisane w DNA

Nutrigenetyka – to dziedzina nauki, która bada związki między genami a tym, o powinniśmy jeść. Bazując na wiedzy nutrigenetyki przeprowadza się specjalistyczne testy, na podstawie których tworzy się profil genetyczny. – Do dyspozycji mamy kilka modułów badań Genodiet, których wyniki pozwalają skomponować indywidualnie dostosowaną dietę, a także zarekomendować styl życia, który pozwoli wykorzystać mocne strony organizmu. Dzięki temu możemy również działać prewencyjnie i obniżać ryzyko wystąpienia różnych problemów zdrowotnych wynikających z uwarunkowań genetycznych – tłumaczy dr Monika Dąbrowska-Molenda.

Zobacz też: Dieta to nie wszystko – jak schudnąć skutecznie?

W oparciu o wyniki tych testów określa się zapotrzebowanie organizmu na dane substancje i składniki odżywcze: wiemy jak się odżywiać, by dobrze się czuć, utrzymywać prawidłową wagę i przede wszystkim zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób dietozależnych i cywilizacyjnych (miażdżyca, nadciśnienie, otyłość, cukrzyca czy celiakia)

Takie testy pozwalają również przeanalizować indywidualną zdolność metabolizmu tłuszczów, węglowodanów, są też źródłem informacji, które pomagają zadbać o utrzymanie optymalnego poziomu cholesterolu, witaminy D i kwasu foliowego, a także zrównoważyć dietę i zapobiec gromadzeniu się w organizmie toksyn. Dzięki nim możemy również zidentyfikować geny odpowiedzialne za nadwrażliwość czy nietolerancje pokarmowe i na tej podstawie wykluczyć składniki, które są powodem złego samopoczucia bądź mogą przyczynić się do rozwoju nieprzyjemnych dolegliwości w przyszłości – mówi dietetyk dr Monika Dąbrowska-Molenda.

 Genodieta – Jak się bada geny?

 Zestaw naszych genów jest niezmienny, dlatego badanie Genodiet wystarczy wykonać tylko jeden raz – wyniki będą aktualne przez całe życie, a zalecenia wystarczy dostosowywać do wieku i aktualnego stanu zdrowia. Cena jest uzależniona od pakietu, na który się zdecydujemy i wynosi od 1500 do 3500 zł.

Polecamy również: Porady: Zdrowa dieta w pracy

Na wyniki (testów) trzeba poczekać około trzy tygodnie. Po tym czasie pacjent otrzymuje szczegółowy raport o stanie swojego organizmu opracowany przez specjalistę – lekarza lub fizjologa żywienia. Taki dokument dokładnie ilustruje układ genów i to, jak wzajemnie wpływają one na siebie. Znajdziemy w nim również przystępnie przedstawione, konkretne zalecenia dietetyczne bazujące na profilu genetycznym danej osoby i podpowiedzi dotyczące na przykład tego, jakie składniki są najbardziej wskazane w jadłospisie, a których lepiej unikać ze względu na ich słabe metabolizowanie czy nadwrażliwość – mówi dr Monika Dąbrowska-Molenda ze Szpitala Medicover.

Na podstawie wyników testów i przeprowadzonego z pacjentem wywiadu ditetyk układa indywidualny program żywieniowy – czyli właśnie genodietę.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (243 głosów, średnia: 4,38 z 5)
loading... zapisuję głos...