Fusilli z kasztanami, pancettą i radicchio
Składniki na danie: Fusilli z kasztanami, pancettą i radicchio
- 200g makaronu Malma Fusilli
- 100g gotowanych i obranych kasztanów
- 50g boczku
- 50g radicchio
- Czosnek
- 1 ostra papryczka
- Oliwa z oliwek
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Gotowujmy kasztany w wodzie przez ok. 50 minut. Po tym czasie, jak trochę wystygną, obieramy je ze skórki.
W tym samym czasie kroimy drobno boczek. Na patelni podduszamy nieposiekany czosnek i ostrą papryczkę. Kiedy czosnek zaczyna się rumienić, zdejmuj go razem z papryczką. Następnie dodajemy boczek i zwiększamy ogień, tak żeby zrobił się chrupiący.
Następnie dodajemy kasztany, solimy i gotujemy na małym ogniu przez parę minut, dodając wodę, jeśli jest taka potrzeba. Na koniec dodajemy drobno posiekane radicchio i od razu zdejmujemy z ognia.
Przez ten czas gotujemy makaron zgodnie z instrukcją producenta na opakowaniu. Odcedzamy al dente. Makaron dodajemy do sosu, mieszamy i smażymy na dużym ogniu na patelnii przez minutę.