Frytki nie tylko z ziemniaków – sprawdź co przygotujesz w swojej frytkownicy
Czy frytki muszą być kaloryczne? Czy będąc na diecie trzeba zrezygnować z ulubionych przekąsek? Nie koniecznie. Używając dobrej frytkownicy, bez trudu przygotujesz świetne frytki z różnych warzyw, które doskonale zastąpią, tradycyjne znacznie bardziej kaloryczne frytki z ziemniaków. Oto kilka sprawdzonych pomysłów.
By przygotować dobre, niskokaloryczne frytki warto zainwestować w dobrą frytkownicę. Obecnie na rynku, jest ich bardzo szeroki wybór, więc przed podjęciem decyzji warto sprawdzić opinie klinetów na temat najlepszych frytkownic, które umożliwią Ci przygotowywanie smacznych i zdrowych przekąsek. Jeśli zależy Ci na obniżeniu węglowodanów w diecie, można zamiast ziemniaków używać innych warzyw korzeniowych lub bulwiastych. Oto kilka naszych pomysłów:
Frytki z warzyw bulwiastych – batat i topinambur
Topinambur – czyli słonecznik bulwiasty, pochodzi z Ameryki północnej i staje się coraz popularniejszy w naszej kuchni. W jego smaku łączy się aromat ziemniaka i orzechów, posiada wiele wartości odżywczych, doskonale działa na wątrobę, oczyszcza organizm z toksyn i są one zalecane szczególnie u osób z cukrzycą.
Batata większość z nas zna, jest to tzw. słodki ziemniak pochodzący z Ameryki środkowej i południowej. Już od jakiegoś czasu gości na naszych stołach, stanowiąc ciekawą alternatywę dla ziemniaków, szczególnie, że jest znaczenie bogatszy w witaminy i mikroelementy.
Oba warzywa doskonale pasują na frytki. Należy je dokładnie umyć, batata dodatkowo obrać, a następnie wszystko pokroić w słupki i delikatnie posolić. Tak przygotowane warzywa wrzucamy do frytkownicy na rozgrzany olej. Doskonale pasują do różnorodnych sałatek podawane z sosem na bazie jogurtu greckiego ze świeżym czosnkiem i koperkiem. Będą stanowić doskonałą alternatywę dla dań mięsnych.
Frytki z warzyw korzennych – marchewki i pietruszki
Do przygotowywania lekkich frytek doskonale się nadają również warzywa korzeniowe takie jak marchewka, pietruszka, czy burak. Mogą one stanowić świetny dodatek do mięs, czy ryb, jako zamiennik dla ryżu, makarony lub ziemniaków. Ich przygotowanie jest niezwykle proste. Wszystkie warzywa należy umyć, obrać i pokroić w słupki, mniej więcej równej grubości. Następnie wrzucamy je do rozgrzanego oleju frytkownicy, lub co jest jeszcze lepszym rozwiązaniem, frytkownicy beztłuszczowej. Chrupiące z zewnątrz oraz miękkie i delikatne w środku, można podawać z solą oraz różnego rodzaju dipami. Jest to doskonała alternatywa szczególnie dla dzieciaków lubiących fast foody.
Frytki na słodko z owoców
Frytki można przygotowywać nie tylko z warzyw, lecz również z niektórych owoców, np. zielonych bananów i jabłek. Takie danie można serwować w ramach deseru, np. z lodami lub sosem waniliowym na bazie jogurtu naturalnego. Jak je przygotować?
Do przygotowania bananowych frytek, trzeba wybrać gatunek zielony, są one większe oraz znacznie twardsze od tych, które spożywamy na co dzień. Pokrojone na kawałki zanurzamy w lekko słodkim cieście naleśnikowym i podajemy z owocowym sosem, dżemem lub lodami.